28. nov. 2022 o 06:00
žani, TASR, Koktejl

Matovič s manželkou boli strachom bez seba: Boj o život dcérky!

placeholder
Matovič s dcérou Klárou a manželkou.
Zdroj: Facebook/Igor Matovič

Nočná mora každého rodiča.

Domáce správy
28. nov. 2022 o 06:00
Matovič s manželkou boli strachom bez seba: Boj o život dcérky!

Nočná mora každého rodiča.

Ešte skôr ako bola vôbec dohoda s lekárskymi odborármi na stole, zverejnil šéf rezortu financií Igor Matovič jeden zo svojich najdrsnejších statusov. Pridal aj odsek o nočnej more každého rodiča. Jeho dcérku Kláru (13) ako štvorročnú museli ratovať odborníci.

"Našej 4-ročnej Klárke po prudkých bolestiach 4 dní v nemocnici "rozpúšťal" lekár kamene v obličkách. Tlačil do nej analgetiká proti bolesti, ale Klárka sa mala zo dňa na deň horšie a horšie. Na piaty deň zúfalá Pavlínka Klárku zobrala na vlastnú zodpovednosť do inej nemocnice. Tam, keď lekár na príjme Klárku zbadal, tak len z toho, ako si sadala na lehátko usúdil, že ide o akútny zápal slepého čreva, ktoré je podľa neho už dlhšie prasknuté s následnou veľmi vážnou život ohrozujúcou sepsou," zaspomínal si minister. Dievčatko išlo na okamžitú operáciu, ktorá potvrdila slová druhého doktora.

"Statoční zdravotníci ju doslova ukradli hrobárovi z lopaty ... ALE Fušerovi "lekárovi", čo "rozpúšťal kamene" odborári z LOZ navrhujú presne rovnaký (viac ako český plat) ako lekárovi Fachmanovi. Sprosté komunistické rovnostárstvo, ktoré akúkoľvek možnosť odmeňovať podľa schopností, snahy a prístupu k pacientovi zabíja v zárodku," hneval sa minister.

Podľa neho je toto konanie presným opakom najlepšieho záujmu pacienta. "Nebudú lepšie operácie, nebudú kratšie čakacie doby, nebude na lepšie lieky, nebude na lepšie prístroje a krajšie priestory. Naďalej sa budú miliónové operačné sály využívať v priemere len 6 hodín denne, lebo však operovať len do druhej poobede je základné ľudské odborárske právo!" Osobne im odmietol ustúpiť, no dodal, že rozhodnutie necháva na premiéra Eduarda Hegera a bude chápať, keď im v niečom ustúpi. Vláda a odborári po hodinách rokovaní našli dohodu.

"Obávam sa, že prehral pacient," okomentoval v nedeľnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 Igor Matovič dohodu, podľa ktorej by mal byť od 1. januára 2023 koeficient minimálnej mzdy pri atestovaných lekároch 2,5-násobok priemernej mzdy, pri neatestovaných lekároch 1,5-násobok.

Okrem toho sa má zvyšovať plat neatestovaným lekárom za každý rok praxe o 0,015-násobok z priemernej mzdy a atestovaným lekárom o 0,025-násobok po dobu 30 rokov. Od 1. januára 2025 sa má atestovaným lekárom zvýšiť koeficient za odpracované roky na 0,03-násobok priemernej mzdy po dobu 30 rokov.