31. máj. 2023 o 09:44
krsk, TASR, Koktejl

Do umeleckého neba odišla Milka Zimková († 71): Herečku preslávil film Pásla kone na betóne!

placeholder
Spisovateľka a herečka Milka Zimková.
Zdroj: TASR - Martin Baumann

Slovensko smúti za ďalšou osobnosťou.

Celebrity
31. máj. 2023 o 09:44
Do umeleckého neba odišla Milka Zimková († 71): Herečku preslávil film Pásla kone na betóne!

Slovensko smúti za ďalšou osobnosťou.

Do umeleckého neba odišla herečka, ktorú diváci poznajú z kultového filmu Pásla kone na betóne, informuje RTVS. V komédii si zahrala s Ľubomírom Paulovičom a Mariánom Geišbergom. Podľa informácií RTVS zomrela Milka Zimková ešte v utorok 30. mája v nemocnici. Informáciu o úmrtí pre RTVS potvrdil bývalý manžel herečky Ondrej Zimka, ktorý je známy akademický maliar.

Filmových či televíznych divákov si získala účinkovaním vo filme Pásla kone na betóne (1980). Snímka odohrávajúca sa v Zimkovej rodnom kraji vznikla na základe jej rovnomenného knižného debutu. Vo filme stvárnila hlavnú postavu Johany Ovšenej, slobodnej matky, ktorá sa snaží pre svoju tehotnú dcéru vydobyť kúsok šťastia, napríklad hľadaním vhodného ženícha. Úspešný film sa dočkal aj voľného pokračovania pod názvom ...kone na betóne (1995).

Predstavila sa aj v vo filmoch, ako Kosenie jastrabej lúky (1981), Zrelá mladosť (1983), Sedmé nebe (1987), Proč? (1989) alebo Montiho čardáš (1989). Významný zdroj inšpirácie pre svoje diela našla v rodnom kraji. Za svoju hereckú a autorskú prácu získala mnoho ocenení, medzi inými napríklad Hlavnú cenu medzinárodnej poroty na 40. festivale Divadla jedného herca v poľskom meste Vroclav.