29. júl. 2022 o 05:00
mob, TASR, Koktejl

Bývalý blízky spolupracovník Putina prehovoril: Drsné slová o šéfovi Kremľa

placeholder
Ruský prezident Vladimir Putin.
Zdroj: TASR/AP

Mala to byť trojdňová vojna, no je z nej už päť mesiacov trvajúci konflikt.

Zahraničná politika
29. júl. 2022 o 05:00
Bývalý blízky spolupracovník Putina prehovoril: Drsné slová o šéfovi Kremľa

Mala to byť trojdňová vojna, no je z nej už päť mesiacov trvajúci konflikt.

Kremeľ inváziu na územie Ukrajiny odôvodňuje svetu rôznymi tvrdeniami. Raz to mala byť denacifikácia a demilitarizácia, potom zabránenie genocídy na ruskom obyvateľstve a až do dnešného dňa neustále menia verzie. Podľa viacerých expertov a ľudí, ktorí v minulosti spolupracovali s Putinom, zrejme Rusi nevedia, čo majú teraz robiť.

„Očividne si to vymýšľajú za pochodu. Mali bláznivý plán, ktorý im nevyšiel, a potom sa museli prispôsobiť,“ povedala lektorka medzinárodnej politiky na University College London a redaktorka periodika Russian Analytical Digest Aglaya Snetkov.

Tieto slová môže potvrdzovať aj výrok ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova, ktorý v egyptskej Káhire nedávno vyhlásil, že cieľom Moskvy je zvrhnúť vládu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Jeho slová tak výrazne protirečia línii Kremľa zo začiatku vojny, keď ruskí predstavitelia opakovane zdôrazňovali, že ich hlavnou snahou nie je zvrhnúť Zelenského vládu.

RUSKO SA PRERÁTALO

Pre mnohých dlhoročných pozorovateľov Ruska bol Putin dlho vnímaný ako taktik a oportunista a Lavrovovo najnovšie oznámenie o zaberaní pôdy môže byť len trikom typu „povedzme to a uvidíme, čo sa stane“.

Ruská improvizácia na Ukrajine je z veľkej časti spôsobená aj žalostne nepresnými predvojnovými hodnoteniami: sily ruskej armády, odhodlania Ukrajincov bojovať, ochoty Západu podporovať Ukrajinu miliardami dolárov. „Sú bezradní. Nevedia, čo majú robiť, a tak improvizujú. Putin potrebuje dosiahnuť niečo, čo Rusov presvedčí, že vyhral, no nedarí sa mu to,“ povedal pre RadioFree Europe/Radio Liberty bývalý autor Putinových prejavov Abbas Gallyamov, ktorý sa momentálne pred jeho režimom ukrýva mimo krajinu.

Gallyamov pre český Blesk v júni povedal, že podľa neho jeho Putin sklamaný zo svojich najbližších a určite si už musel aj on uvedomiť, že rozpútať vojnu na Ukrajine bola chyba. „Teraz už nemôže 'sekať hlavy', pretože by tým priznal, že sa niečo pokazilo, a to on nechce. Stal sa obeťou svojej vlastnej propagandy,“ vyhlásil.