14. júl. 2023 o 05:30
krsk, TASR, Koktejl

Chorvátskym letoviskom otriasla smrť ženy: Vážna výzva polície! Neurobte aj vy rovnakú chybu

placeholder
Prípad rieši chorvátska polícia (ilustračné foto).
Zdroj: iStock

Dovolenkovú sezónu poznačilo ďalšie nešťastie.

Cestovanie
14. júl. 2023 o 05:30
Chorvátskym letoviskom otriasla smrť ženy: Vážna výzva polície! Neurobte aj vy rovnakú chybu

Dovolenkovú sezónu poznačilo ďalšie nešťastie.

Na pláži Dražica vo vyhľadávanom chorvátskom letovisku Biograd na Moru v Dalmácii došlo k nečakanému úmrtiu ženy, informuje portál 24sata.hr. Miestna polícia teraz vyzýva ľudí s problémami so srdcom, aby boli opatrní.

Na mieste okamžite prebehlo vyšetrovanie a prišiel aj koroner. Podľa neoficiálnych informácií ide o chorvátsku občianku. Čo presne sa dialo? Zadarská polícia dostala v stredu o 7.36 h hlásenie o osobe, ktorú niekto vytiahol z mora na pláži Dražice v Biograde. Príčinou úmrtia mohol byť kolaps z kombinácie tepla a problémov so srdcom, pretože bezprostredne po nešťastí polícia apelovala na srdciarov.

Polícia zdôrazňuje, že predpoveď počasia pre Chorvátsko je mimoriadne nepriaznivá pre srdciarov a každý z nich by si mal dávať pozor na slnko. Práve seniori patria počas letných horúčav k najohrozenejším skupinám. Často u nich absentuje pocit smädu, prípadne podcenia silné slnko, čo vedie ku kolapsovým stavom.

Horúčavy spôsobujú v ľudskom tele celý rad mechanizmov, ktorými sa organizmus snaží ochladiť. Zaťažkávacou skúškou si prechádza hlavne srdcovo-cievny systém. V snahe udržať si telesnú teplotu organizmus reaguje na horúčavy roztiahnutím periférnych ciev. Srdce potom vynakladá veľké úsilie v snahe udržať krvný tlak, čo ho extrémne zaťažuje.