Či už ako korenie do polievky, pesto alebo na dochutenie zemiakov. Petržlen používa v kuchyni azda každý. Čo však mnohí ľudia nevedia je, že táto chutná bylinka môže byť jedovatá, píše web myhomebook.de.
Od roku 2005 vyberá Špeciálna botanická záhrada v Hamburgu každoročne jedovatú rastlinu roka. V januári 2023 odborníci hlasovali už po devätnásty raz a vyhral to petržlen. Mnohí ľudia radi konzumujú túto koreninovú rastlinu, v niektorých kultúrach je dokonca neoddeliteľnou súčasťou prípravy jedál. Ako teda môže byť jedovatá?
Petržlen jedia alebo spracúvajú mnohí, ale má aj svoju temnú stránku. V jej prvom roku sa tvoria ružice, ktoré konzumujeme. V druhom roku sa z nich vyvinú kvety. Keď tieto odkvitnú, vytvoria sa semená a práve tento prirodzený proces spôsobuje, že petržlen je pre niektorých ľudí nebezpečný.
Semená obsahujú petržlenový olej a v ňom sa nachádza apiol. Ten pôsobí na hladké svalové vlákna močového mechúra, čriev a najmä maternice. V poslednom prípade môže toxín dokonca vyvolať kontrakcie. Okrem toho môže apiol spôsobiť alergické reakcie. Príliš vysoké dávky môžu viesť aj k poškodeniu obličiek a pečene.
Jedovaté však nie sú len semená. Aj listy rastliny obsahujú určité množstvo apiolu, ktoré sa po odkvitnutí masívne zvyšuje. Petržlenová vňať by sa teda nemala konzumovať počas kvitnutia ani po ňom a listy by sa nemali používať na zdobenie pokrmov.