Domáce promi
photo Foto
video Video
23. jún. 2023 o 16:00
krsk, TASR, Koktejl

Sajfa s Veronikou prekvapili prezidentku Čaputovú: Záber ich dcérky je hitom!

placeholder
Moderátor Matej Sajfa Cifra a moderátorka Veronika Cifrová Ostrihoňová.
Zdroj: Instagram/veronikaostrihonova

Na tom mieste nemohla známa promi rodina chýbať.

Domáce promi
23. jún. 2023 o 16:00
Sajfa s Veronikou prekvapili prezidentku Čaputovú: Záber ich dcérky je hitom!

Na tom mieste nemohla známa promi rodina chýbať.

Po prezidentských voľbách v roku 2019 sa stala prvou ženou v úrade prezidenta Slovenskej republiky (SR) a vo veku 45 rokov aj najmladšou osobou, ktorá zastávala na Slovensku tento úrad. V poradí piata hlava štátu sa prezidentských právomocí oficiálne ujala po inaugurácii 15. júna 2019. V stredu 21. júna mala prezidentka SR Zuzana Čaputová 50 rokov.

Promi gratulanti

Hlava štátu privítala v stredu v prezidentskom paláci množstvo gratulantov. Patrili medzi nich aj manželia a moderátori Matej Sajfa Cifra (43) s Veronikou Cifrovou Ostrihoňovou (34) a ich deti Sára a Šimon. Práve staršia Sárka upútala všetkých. Zuzane Čaputovej k jubileu nakreslila obrázok. "Sára vysvetľuje v paláci svoju kresbu," okomentoval fotku dcérky s prezidentkou hrdý otec. Zábery z ich milého stretnutia nájdete v galérii pod článkom.

Zuzana Čaputová, rodená Strapáková, sa narodila 21. júna 1973 v Bratislave. V rokoch 1991 - 1996 absolvovala štúdium na Právnickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Počas štúdia a po jeho skončení pracovala v miestnej samospráve v Pezinku, najprv ako asistentka na právnom oddelení, neskôr ako zástupkyňa prednostu mestského úradu.

V rokoch 2001 - 2017 spolupracovala s občianskym združením Via Iuris, od roku 2010 ako advokátka. Venovala sa témam právneho štátu a presadzovaniu spravodlivosti vo vybraných oblastiach práva, napríklad fungovaniu justičných orgánov, zodpovednosti verejných činiteľov, transparentnému nakladaniu s verejným majetkom a posilňovaniu verejnej kontroly verejnej moci.

Zuzana Čaputová sa výrazne angažovala v kauze pezinskej skládky. Zápas proti skládke vyvrcholil v roku 2013, keď Najvyšší súd SR rozhodol, že nová povolená skládka bola nezákonná. Tento verdikt nadväzoval na rozhodnutie Súdneho dvora Európskej únie, ktorý potvrdil právo verejnosti na účasť pri rozhodovaní v záležitostiach, ktoré ovplyvňujú životné prostredie.

Za líderstvo v kauze pezinskej skládky udelili v roku 2016 Zuzane Čaputovej Goldmanovu environmentálnu cenu, nazývanú aj Nobelova cena za ekológiu. Ako programová riaditeľka Via Iuris sa angažovala aj za zrušenie Mečiarových amnestií.

V septembri 2017 oznámila odchod z tímu Via Iuris a pokračovanie v advokátskej praxi, v rámci ktorej sa naďalej venovala environmentálnym témam. V decembri toho istého roku oznámila vstup do politického hnutia Progresívne Slovensko, kde ju v januári 2018 zvolili za podpredsedníčku. V máji 2018 sa rozhodla kandidovať na post prezidentky SR.