12. apr. 2023 o 07:16
TASR, Koktejl

Trojbodový zápas Tomáša Tatara: Boston prekonal doterajší rekord NHL

placeholder
Slovenský hokejista Tomáš Tatar.
Zdroj: TASR

Slovenský hokejový útočník Tomáš Tatar sa podpísal dvoma gólmi a asistenciou pod výhru New Jersey nad Buffalom 6:2.

Zahraničný šport
12. apr. 2023 o 07:16
Trojbodový zápas Tomáša Tatara: Boston prekonal doterajší rekord NHL

Slovenský hokejový útočník Tomáš Tatar sa podpísal dvoma gólmi a asistenciou pod výhru New Jersey nad Buffalom 6:2.

Definitívu postupu si v noci na stredu zaistili hráči Winnipegu a Floridy. Boston si pripísal siedmy triumf za sebou a so 133 bodmi v jednej sezóne prekonal doterajší rekord NHL. V nočných dueloch sa predstavili aj ďalší dvaja Slováci, no obrancovia Erik Černák ani Martin Fehérváry sa z víťazstiev či kanadských bodov netešili.

Tatar najprv v 22. minúte zachytil puk vo vlastnom pásme, potiahol ho do útočného pásma a dobre zaclonil priestor pred brankárom Devonom Levim pri presnej strele Jonasa Siegenthalera od modrej. V 48. minúte dostal prihrávku od Damona Seversona na ľavý kruh a pohotovo zavesil na 4:1. Druhý gól dal dve a pol minúty pred koncom, keď do prázdnej bránky upravil na 5:2. Tatar si v zápase pripísal počas 14:20 minút na ľade aj štyri strely na bránku a jeden plusový bod a vyhlásili ho za prvú hviezdu.

Sabres inkasovali aj druhýkrát bez brankára v snahe ešte zachrániť nádej na postup. Po prehre však o play-off definitívne prišli. Naopak, Devils si zaistili minimálne druhé miesto v Metropolitnej divízii a zabezpečili si tým výhodu domáceho prostredia v prvom kole. V poslednom zápase sezóny môžu prekonať klubové rekordy v počte výhier v ZČ (51) i v počte bodov (111).

Jeden rekord Devils však prelomil už proti Sabres center Jack Hughes, ktorý nazbieral v sezóne 97 bodov. Podarilo sa mu to gólom do prázdnej bránky na 6:2. „Nečakal som, že to príde takto, ale som rád, že sa to stalo pred domácimi fanúšikmi,“ uviedol. V zápase si odkrútil premiéru v NHL jeho o dva roky mladší brat Luke. „Nemyslím si, že som bol veľmi nervózny, prekvapujúco. Ale keď som vyšiel na ľad a potom Jackie prekonal rekord, bolo to špeciálne,“ povedal pre zámorské médiá obranca Luke Hughes.

Buffalo sa neprebilo do play-off ani dvanásty rok v rade, i keď k tomu malo blízko a ak by Devils zdolalo, ešte by živilo nádej. „Dáte do toho veľa práce a bojujete za niečo, ale taký je život,“ poznamenal tréner Don Granato.

Už dávnejšie istý víťaz Prezidentskej trofeje Boston si pripísal ďalší rekord súťaže. Vďaka triumfu nad Washingtonom 5:2 nazbieral v prebiehajúcej sezóne 133 bodov, čo sa v základnej časti doteraz nikomu nepodarilo. Bruins prekonali vyše štyri desaťročia platné maximum Montrealu, ktorý získal v ročníku 1976/77 o jeden bod menej. Boston okrem toho pridal 64 víťazstvo v sezóne, čím vylepšil svoj rekord v počte triumfov v základnej časti NHL. Ten dosiahol už v noci na pondelok na ľade Philadelphie (63).

„Ak to nedotiahneme až do konca, tak ten rekord nič neznamená. Časom si ho budem vážiť viac, ale nie teraz,“ poukázal na play-off Tomáš Nosek, ktorý zaznamenal gól a asistenciu. Brankár Bostonu Linus Ullmark predviedol 19 úspešných zákrokov a pripísal si 40. triumf v sezóne, no v polovici tretej tretiny narazil do žŕdky a striedal.

„Bolo to preventívne opatrenie. Len pnutie v svale, to je všetko,“ prezradil tréner „medveďov“ Jim Montgomery. Washington prehral siedmy z uplynulých ôsmych duelov. Fehérváry strávil na ľade 22:28 minút a do štatistík si pripísal dve strely na bránku, štyri bodyčeky, päť zblokovaných striel a dve mínusky.

William Nylander (Toronto) a Erik Černák (Tampa Bay).
William Nylander (Toronto) a Erik Černák (Tampa Bay).
Zdroj: TASR/AP

Jeho krajan Černák odohral 15:34 min. a zaznamenal jeden hit a blok pri domácej prehre Tampy Bay v „príprave“ na 1. kolo play-off s Torontom 3:4. Hostia nechali odpočívať útočníkov Austona Matthewsa, Mitchella Marnera, obrancu Marka Giordana i brankára Iľju Samsonova, ktorého však výborne zastúpil Joseph Woll. Ten mal až 45 úspešných zákrokov a bol hrdinom Maple Leafs.

„Samozrejme, chceli sme vyhrať, ale play off bude niečo úplne iné. Musíme byť pripravení, keď sa začne prvý zápas série,“ upozornil William Nylander. Toronto skončilo druhé v Atlantickej divízii a už dlhšie bolo známe, že narazí práve na tretiu Tampu.

ISTÝ POSTUP DO PLAY-OFF

Východná konferencia: Boston, Carolina, New Jersey, Toronto, NY Rangers, Tampa Bay, Florida

Západná konferencia: Vegas, Edmonton, Los Angeles, Dallas, Minnesota, Colorado, Seattle, Winnipeg