20. dec. 2023 o 13:49
TASR, Koktejl

Zlé správy pre oligarchu Abramoviča: Exmajiteľ klubu Chelsea prehral dôležitý spor

placeholder
Ruský oligarcha Roman Abramovič.
Zdroj: TASR/AP

Nepodarilo sa mu to.

Zahraničné správy
20. dec. 2023 o 13:49
Zlé správy pre oligarchu Abramoviča: Exmajiteľ klubu Chelsea prehral dôležitý spor

Nepodarilo sa mu to.

Ruský miliardár Roman Abramovič prehral v stredu súdny spor o zrušenie sankcií, ktoré na neho uvalila Európska únia v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu. Všeobecný súd EÚ totiž zamietol jeho odvolanie, píše TASR podľa agentúry Reuters.

Po tom, ako ruský prezident Vladimir Putin nariadil vo februári 2022 svojim vojskám napadnutie Ukrajiny, uvalila EÚ sankcie na mnohých predstaviteľov jeho režimu, ale aj ruských podnikateľov, vrátane Abramoviča a zmrazila im majetky v hodnote stoviek miliárd eur.

Abramovič sa voči zaradeniu na sankčný zoznam EÚ odvolal. Všeobecný súd EÚ, ktorý je jedným z tribunálov tvoriacich Súdny dvor Európskej únie, však jeho odvolanie a nárok na odškodnenie v stredu zamietol. Poukázal pritom na Abramovičov podiel v ruskej oceliarskej spoločnosti Evraz (EVRE.L) a na skutočnosť, že práve oceľ je jedným z hlavných zdrojov príjmov ruskej vlády.

"Všeobecný súd zamietol žalobu podanú pánom Abramovičom, čím potvrdil reštriktívne opatrenia, ktoré boli voči nemu prijaté," uviedol súd vo verdikte. EÚ podľa tohto rozhodnutia "nepochybila, keď sa rozhodla zaradiť a následne ponechať meno pána Abramoviča na (sankčnom) zozname vzhľadom na jeho úlohu v skupine Evraz a najmä v jej materskej spoločnosti," dodal súd.

Abramovič (57), ktorý má okrem ruského aj izraelské a portugalské občianstvo, je bývalým majiteľom futbalového klubu Chelsea. Po rozpade Sovietskeho zväzu v roku 1991 sa stal jedným z najvplyvnejších podnikateľov na svete, uvádza Reuters. Magazín Forbes odhaduje jeho majetok na vyše deväť miliárd dolárov. Proti stredajšiemu rozhodnutiu sa ešte môže odvolať na Európskom súdnom dvore (ECJ), ktorý je najvyšším súdom EÚ.