Konzumácia potravín bohatých na draslík, ako sú avokádo, banány alebo špenát, môže podľa dánskych vedcov znížiť riziko srdcových ochorení, hospitalizácie a úmrtia až o 24 percent. Z predchádzajúcich výskumov vyplýva, že obmedzenie soli v jedle významne prospieva srdcu. Draslík zvyšuje množstvo soli, ktorú telo odvádza z krvného obehu. Vedci preto skúmali, či zvýšenie jeho príjmu môže ľuďom prospieť znížením kardiovaskulárneho rizika.
„Ľudské telo sa vyvinulo na draslíkom bohatej a sodíkom chudobnej strave – v čase, keď sme sa živili ovocím a zeleninou. Teraz sa stravujeme modernými priemyselne spracovanými potravinami, v ktorých je stále viac sodíka a menej draslíka. Pomer sa zmenil z 10:1 na 1:2 – čo je dramatická zmena. Draslík je kľúčový pre činnosť srdca. Vieme zo sledovacích štúdií, že nízka hladina draslíka zvyšuje riziko arytmií, srdcového zlyhania a úmrtia. Tiež vieme, že hladinu draslíka možno zvýšiť. Jednoduchá otázka, ktorú sme si položili, znela: prospeje pacientom, keď zvýšime príjem draslíka?“ uviedol k štúdii hlavný autor, profesor Henning Bundgaard z Kodanskej univerzity.
Do štúdie bolo zapojených 1 200 pacientov v Dánsku so srdcovými implantátmi (ICD). Polovica z nich dostala dietetické odporúčania, ako zvýšiť príjem draslíka. „Máme zoznam potravín, ktorý sme pacientom poskytli. Riadili sme sa všeobecnými výživovými odporúčaniami, tzv. potravinovou pyramídou. Biela reďkovka, červená repa, kapusta a podobne majú vysoký obsah draslíka. Mäso sme neodporúčali, aj keď je bohaté na draslík, pretože obsahuje aj veľa sodíka a ten pôsobí proti účinku draslíka,“ vysvetlil Bundgaard.
Z výsledkov experimentálnej štúdie vyplýva, že zvýšenie hladiny draslíka v krvi bolo spojené so štatisticky významne nižším rizikom – o dvadsaťštyri percent – srdcových ťažkostí, hospitalizácie súvisiacej so srdcom alebo úmrtia z akejkoľvek príčiny. Údaje boli predstavené na kongrese Európskej kardiologickej spoločnosti v Madride, najväčšej kardiologickej konferencii na svete.