20. apr. 2024 o 11:40
TASR, Koktejl

Nepodľahnite kyberpodvodníkom: Prieskum odhalil zarážajúce čísla obetí

placeholder
Dve tretiny obyvateľov Slovenska sa stali terčom kyberpodvodníkov. (ilustračné foto)
Zdroj: iStock

Slováci sa i naďalej stávajú obeťami kyberpodvodov.

Zaujímavosti
20. apr. 2024 o 11:40
Nepodľahnite kyberpodvodníkom: Prieskum odhalil zarážajúce čísla obetí

Slováci sa i naďalej stávajú obeťami kyberpodvodov.

Takmer dve tretiny obyvateľov Slovenska sa dostali do situácie, keď sa im niekto snažil ukradnúť peniaze z účtu alebo platobnej karty. Najčastejšie sa stretli s podvodnými e-mailmi a SMS správami. Vyplýva to z aktuálneho prieskumu spoločnosti Mastercard, na ktorom sa zúčastnilo viac ako 1200 obyvateľov Slovenska.

Obeťou útokov kybernetických podvodníkov sa podľa prieskumu už niekedy stalo 17 % účastníkov. Viac ako tretina respondentov uvádza, že osobne poznajú niekoho, kto týmto spôsobom prišiel o peniaze. "Rozvoj moderných technológií je, bohužiaľ, príležitosťou aj pre zločincov. Bezpečnosť preto musí byť súčasťou každého digitálneho produktu a služby," uviedla generálna riaditeľka spoločnosti pre Slovensko a Česko Jana Lvová.

Popri podvodných e-mailoch a SMS správach sa obyvatelia Slovenska najčastejšie stretávajú s falošnou platobnou bránou na internete a s tým, že sa niekto snažil zistiť údaje k ich platobnej karte. Za tovar, ktorý im vôbec neprišiel, následne zaplatilo 14 % respondentov.