Ľuďom, ktorí sa stravujú po 21. hodine, hrozí mŕtvica. Riziko je u nich o dvadsaťosem percent vyššie ako u ľudí, ktorí sa stravujú zdravo a posledné jedlo zjedia pred ôsmou hodinou večer.
Vedci sledovali stotisíc ľudí vo Francúzsku, ktorí vypĺňali stravovacie denníky. Tretina vzorky, ktorá jedla večeru najskôr, ju zjedla pred dvadsiatou hodinou, zatiaľ čo tretina ľudí, ktorá jedla najneskôr večer, tak urobila po 21. hodine. Dobrovoľníci boli sledovaní v priemere sedem rokov.
U ľudí, ktorí večerali neskoro, bolo riziko mŕtvice o dvadsaťosem percent vyššie ako u tých, ktorí večerali pred dvadsiatou hodinou. Vedci tvrdia, že sme sa vyvinuli tak, aby sme jedli počas svetlej časti dňa, pričom niektoré dôkazy zo štúdií naznačujú, že neskoršie trávenie potravy zvyšuje hladinu cukru v krvi a krvný tlak.
„Ako mnoho iných ľudí ma moja babička varovala, aby som nevečeral príliš neskoro, a táto štúdia naznačuje, že táto rada môže mať určitý zmysel. Teraz sme spoločnosťou, ktorá žije dvadsaťštyri hodín denne, sedem dní v týždni, a ľudia majú pocit, že nikdy nemajú dosť času, takže mnohí z nás často jedia neskôr večer. Ale ľudia, ktorí večerajú neskoro, pretože si myslia, že sú príliš zaneprázdnení, si môžu zvýšiť riziko zdravotných problémov,“ uviedol autor štúdie doktor Bernard Srour zo Sorbonnskej univerzity v Paríži.
Podľa neho je riziko u žien ešte o niečo vyššie ako u mužov. Štúdiu zverejnil časopis Nature Communications.