06. dec. 2024 o 04:00
Miloš Audi, Koktejl

Chodíte po jedle hneď na záchod? Lekár prezradil, čo to znamená pre vaše zdravie!

Podľa odborníka je tento jav veľmi bežný.

Zdravie
06. dec. 2024 o 04:00
Chodíte po jedle hneď na záchod? Lekár prezradil, čo to znamená pre vaše zdravie!

Podľa odborníka je tento jav veľmi bežný.

Známy lekár odhalil, čo to znamená, ak hneď po jedle musíte utekať na toaletu. Podľa jeho slov tento stav spôsobuje jav, ktorý je u ľudí celkom bežný. Ako informoval portál Unilad, odborník odporučil, ktorým jedlám by ste sa mali vyhýbať, aby ste predišli nepríjemnostiam.

Čo tento jav spôsobuje?

Certifikovaný gastroenterológ Joseph Salhab koncom júla uverejnil video na TikToku, na ktorom ho sleduje viac ako 1,8 milióna ľudí. V príspevku hovoril o častom jave, pri ktorom ľudia okamžite po konzumácii jedla putujú na toaletu. "Nie je to preto, že by sa okamžite presunulo do vášho tráviaceho traktu. Keď máte pocit, že musíte ísť hneď po jedle na toaletu, ide o niečo, čomu sa hovorí gastrokolický reflex," poznamenal.

Gastrokolický reflex je jav, ktorý stimuluje pohyb v dolnej časti tráviaceho traktu po konzumácii jedla. "Nejde o žiadnu chorobu, ale o normálny reflex, ktorý pomáha telu uvoľniť miesto pre ďalšie potraviny," dodal odborník, pričom neskôr vysvetlil, ako tento jav funguje. "Žalúdok sa rozťahuje a to vysiela signály do mozgu, ktorý potom informuje hrubé črevo. To sa potom začne sťahovať, aby uvoľnilo viac miesta pre jedlo. Nakoniec vás gastrokolický reflex prinúti ísť na toaletu," povedal Salhab.

Lekár dodal, že niektorí pacienti môžu mať na tento reflex zvýšenú citlivosť. Patria k nim napríklad ľudia trpiaci syndrómom dráždivého čreva (IBS), ktorý spôsobuje nepríjemné alebo bolestivé príznaky, ako sú zápcha, hnačka, plynatosť či nadúvanie. "Niektorí ľudia mávajú po jedle naozaj veľké bolesti brucha alebo kŕče, pretože kontrakcie hrubého čreva môžu byť veľmi silné a prudké," podotkol.

Niektorí ľudia musia ísť hneď po jedle na toaletu.
Niektorí ľudia musia ísť hneď po jedle na toaletu.
Zdroj: iStock

Existujú však spôsoby, ktoré vám pomôžu zmierniť príznaky. Salhab podotkol, že by ste mohli zvoliť diétu s nízkym obsahom fermentovateľných oligosacharidov, disacharidov, monosacharidov a polyolov. Vďaka nej môžete identifikovať potraviny, na ktoré môžu byť vaše črevá citlivé. Odborník tiež odporúča vyhýbať sa sýteným nápojom, alkoholu, niektorým citrusovým potravinám či mliečnym výrobkom a vyprážaným alebo mastným jedlám.