Dve úpravy stravovacích návykov môžu pomôcť zmierniť príznaky duševných porúch, ako sú depresia a úzkosť. Vyplýva to z rozsiahleho prehľadu štúdií, ktoré uskutočnili vedci z Bond University v Queenslande.
Z analýzy, ktorá zahŕňala dvadsaťpäť štúdií a celkovo 57 000 dospelých osôb, vyplýva, že nízkokalorická strava môže viesť k zníženiu príznakov depresie a úzkosti. Autori tiež zistili, že strava s nízkym obsahom tukov môže byť obzvlášť užitočná pri zmierňovaní úzkosti.
Výhody nízkotučnej stravy sa pozorovali najmä u ľudí so zvýšeným kardiometabolickým rizikom, kam patria napríklad osoby trpiace obezitou alebo inzulínovou rezistenciou, ktorá sa považuje za možný predstupeň cukrovky 2. typu. Nízkotučná diéta je spôsob stravovania, pri ktorom ľudia obmedzujú svoj denný príjem kalórií, často na približne 1 500 kcal, a odporúča sa im vyhýbať sa spracovaným potravinám a výrobkom s vysokým obsahom cukru.
Na druhej strane, nízkotučná diéta je definovaná ako diéta, pri ktorej menej ako tridsať percent denného energetického príjmu pochádza z tukov, čo je v súlade s odporúčaniami Svetovej zdravotníckej organizácie. Výsledky boli uverejnené v odbornom časopise Annals of Internal Medicine.
„Pokiaľ ide o duševné zdravie, naše črevné mikróby riadia naše telo,“ povedala pre The Mail profesorka Felice Jack, odborníčka na nutričnú psychiatriu a riaditeľka Centra pre jedlo a náladu na Deakin University v Geelongu.
Podľa nej je kľúčom strava bohatá na nespracované potraviny, plná ovocia, zeleniny, strukovín a celozrnných výrobkov. Takáto strava bohatá na vlákninu podporuje zdravú črevnú mikroflóru - súbor baktérií, vírusov a húb, ktoré prirodzene žijú v našom tráviacom trakte. Naopak, odborníci varujú pred negatívnym vplyvom stravy s vysokým obsahom ultra-spracovaných potravín (UPF) na duševné zdravie.
Profesorka Jack je spoluautorkou štúdie uverejnenej v časopise Clinical Nutrition, v ktorej sa zistilo, že riziko depresívnych symptómov sa zvyšuje o desať percent s každými ďalšími desiatimi percentami UPF v strave. „Ak chcete urobiť len jednu vec na zlepšenie svojho duševného zdravia prostredníctvom stravy, úplne vynechajte perlivé nápoje, zmrzlinu a čipsy,“ povedala pre The Mail.