27. feb. 2024 o 13:00
krsk, Koktejl

Odborníkov znepokojuje februárové počasie, bude ešte teplejšie: Smerujeme ku katastrofe?

placeholder
Februárové počasie pripomína jar (ilustračné foto).
Zdroj: iStock

Tohtoročné počasie prekvapilo aj mnohých meteorológov.

Domáce správy
27. feb. 2024 o 13:00
Odborníkov znepokojuje februárové počasie, bude ešte teplejšie: Smerujeme ku katastrofe?

Tohtoročné počasie prekvapilo aj mnohých meteorológov.

Hoci február býval jedným z najchladnejších mesiacov, tento rok láme rekordy z úplne iného hľadiska. Ako upozorňuje portál iMeteo.sk, územie Slovenska zasiahli vysoké teploty a snehu je v súčasnosti veľmi málo.

Zdá sa tak, že pôjde o historicky najteplejší február, čo znepokojuje expertov. Objavili sa totiž javy typické pre začiatok leta. Nadpriemerné teploty navyše len tak neodídu a budú pretrvávať aj v nasledujúcich dňoch. Má byť ešte teplejšie!

Do našej oblasti prúdi teplý vzduch, ktorého prúdenie zosilnie. Maximálne denné teploty sa tak môžu podobať skôr tým v polovici apríla, keď sa teplota šplhá až na 18 °C. Pribudne však oblačnosť s lokálnymi zrážkami. Plusové teploty spôsobili aj to, že na Slovensku už kvitnú stromy, neraz aj čerešne, čo je pre toto obdobie nezvyčajné a alarmujúce. Deje sa to väčšinou v máji a júni...

Predpoveď počasia na utorok: Podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) bude prevažne oblačno, miestami prechodne zmenšená oblačnosť, najmä na východe. Ojedinele dážď alebo prehánky, na hrebeňoch Tatier sneženie. Najvyššia denná teplota bude 13 až 18 st.

Predpoveď počasia na stredu: V stredu bude polojasno až oblačno, miestami prechodne až zamračené. Ojedinele dážď alebo prehánky, na hrebeňoch Tatier sneženie. Najvyššia denná teplota vystúpi na 13 až 18 st.

Predpoveď počasia na štvrtok: Bude polojasno až oblačno, miestami prechodne až zamračené. Ojedinele dážď alebo prehánky, na hrebeňoch Tatier sneženie. Najvyššia denná teplota 14 až rekordných 19 st.