02. jún. 2023 o 12:00
mob, Koktejl

Chorvátsko sužuje infekčné ochorenie: Ambulancie sú plné detí!

placeholder
Chorvátsko je obľúbenou dovolenkovou destináciou (ilustračné foto).
Zdroj: iStock

Vírusové ochorenie zaplnilo detské ambulancie.

Cestovanie
02. jún. 2023 o 12:00
Chorvátsko sužuje infekčné ochorenie: Ambulancie sú plné detí!

Vírusové ochorenie zaplnilo detské ambulancie.

V Chorvátsku sa rozmohlo známe infekčné ochorenie a ambulancie sú plné detí, píše miestny web dnevnik.hr. Ide o chorobu začervenaných líc alebo sa jej hovorí aj piata choroba.

„Dcéra prišla v pondelok zo školy, mala na tvári veľkú vyrážku. Mala som obavy, no najskôr som si myslela, že je to alergia alebo zo slnka. Doma som ju okúpala, dala do poriadku a spala. Ráno sa to ešte zhoršilo, tak som ju zobrala k lekárovi,“ povedala Nikolina Ivančević z chorvátskeho mesta Dakovo.

Ide o mierne vírusové ochorenie, ktoré vo všeobecnosti nevyžaduje liečbu. Prvými príznakmi sú únava, nechutenstvo a bolesti kĺbov. „Potom sa objaví charakteristický príznak, podľa ktorého dostala choroba názov - začervenanie líčok. Nasleduje vyrážka, ktorá sa šíri po tele. Keď sa táto vyrážka vyvinie, dieťa je už nie je nákazlivé, môže chodiť do kolektívu,“ vysvetlil špecialista na infekčné choroby Neven Papić pre domáce médiá.

Lekári tvrdia, že za posledný mesiac zaznamenali nárast tejto choroby. Vyskytuje sa epidemicky každých 3-5 rokov a imunita sa získava jej prekonaním. Pred objavením sa vyrážky majú niektoré deti príznaky podobné prechladnutiu. Lekári ale prízvukujú, že netreba robiť paniku, keďže ide o ľahké ochorenie.