Osviežujúci melón je ideálnou pochúťkou do letných horúčav. Vybrať si však poriadne prezretý a sladký kúsok je občas umenie. Ak si budete všímať týchto 8 drobností, vyhnete sa veľkému sklamaniu po rozrezaní melóna.
Azda každý sa už v obchode stretol s niekým, kto klopal po melóne. Môže sa vám to zdať divné, no tento krok je naozaj osvedčený. Ak je zvuk, ktorý ovocie vydá hlboký a dutý, máte ten správny kúsok. Mal by obsahovať viac vody a byť prezretejší.
Všímajte si pruhy
Sfarbenie je tiež skvelý ukazovateľ. Pri kúpe melónu si poriadne obzrite, aký má vzor. Zelené pruhy by mali byť tmavozelené, zatiaľ čo svetlé pruhy by mali byť krémové, svetlo žlté. Je tiež lepšie siahnuť po kuse s matnejšou šupkou. Ak je melón veľmi lesklý, je pravdepodobne nezrelý.
Poľná škvrna
Azda jedným z najdôležitejších ukazovateľov kvality melónu je škvrna, ktorá vznikla na poli. Pri prezeraní melónu si všimnite na povrchu veľkú, vyblednutú škvrnu, ktorou bol otočený k pôde. Spravidla by farba mala byť krémovožltá alebo takmer oranžová, čo naznačuje lepšiu chuť. Ak je škvrna biela alebo svetložltá, radšej hľadajte ďalej. Biele poľné škvrny naznačujú, že melón nemá chuť.
Stonka
Aby bol melón chutný, potrebuje dostatok času na to, aby dozrel. Zamerajte preto svoju pozornosť na stonku. Mala by byť suchá a žltohnedá. Zelená stonka môže znamenať, že melón ešte nie je zrelý a bude mu chýbať všetko, po čom pri kúpe túžite.
Škvrny
Niektoré melóny majú na šupe suché zvetrané škvrny alebo čiary. Ide o skvelý indikátor extra sladkého melónu. Na týchto miestach totiž začala presakovať z melónu sladká šťava.
Váha
Aby ste vybrali dokonalý melón, bude to chcieť trocha fyzickej aktivity. Skúste v obchode pozdvýhať viaceré kusy v rovnakej veľkosti. Ten najťažší by mal obsahovať najviac vody, výsledkom čoho je sladší melón.
Tvar
Je lepší guľatý alebo oválny? Prvý menovaný býva sladší, zatiaľ čo oválnejšie bývajú vodnaté a majú menej výraznú chuť. Pokúste sa vybrať čo najpravideľnejšie ovocie a vyhýbajte sa kusom s rôznymi hrudkami.
Sezóna
Milovníci melónu by ho jedli najradšej po celý rok. Najlepší čas na kúpu je však počas jeho hlavnej sezóny, ktorá trvá od mája do septembra.