Medzinárodný tím vedcov varuje, že je nevyhnutné okamžite obmedziť spotrebu ultra spracovaných potravín (UPF), pretože predstavujú rastúce riziko pre ľudské zdravie. V globálnom prehľade výskumu publikovanom v prestížnom lekárskom časopise Lancet odborníci upozorňujú na zmenu stravovacích návykov a jej negatívne dôsledky.
Ľudia sa odklonili od čerstvých potravín k lacným, vysoko priemyselne spracovaným jedlám. Tie podľa nich zvyšujú riziko chronických ochorení, vrátane obezity, depresie a rakoviny. Autori vyzývajú vlády, aby zasiahli a zaviedli varovania a vyššie dane na produkty UPF, ktoré by pomohli financovať dostupnejšie výživné potraviny. Podľa nich obsahujú ultra spracované potraviny viac než päť ingrediencií, ktoré bežne doma nenájdeme – emulgátory, konzervanty, farbivá či sladidlá. Patrí sem napríklad údeniny, nátierky, chipsy, sušienky, instantné polievky, sladené nápoje, zmrzlina alebo bežné balené pečivo.
Prehľad, na ktorom pracovalo štyridsaťtri expertov a ktorý vychádza zo 104 dlhodobých štúdií, poukazuje na spojenie medzi UPF a vyšším rizikom dvanástich zdravotných problémov, vrátane diabetu 2. typu, kardiovaskulárnych a obličkových ochorení, depresie či predčasného úmrtia. Profesor Carlos Monteiro z Univerzity v São Paule varuje, že rastúca konzumácia týchto produktov pretvára stravu na celom svete a vytláča čerstvé a minimálne spracované potraviny a jedlá.
Túto zmenu poháňajú silné globálne korporácie a ich marketing. Doktor Phillip Baker z University of Sydney preto vyzýva na silnú globálnu reakciu podobnú koordinovanému úsiliu proti tabakovému priemyslu.
