24. nov. 2025 o 13:30
Famous.cz, Koktejl

Desivé varovanie vedcov: TIETO potraviny nám potichu ničia zdravie!

placeholder
Niektoré potraviny zvyšujú riziko rakoviny (ilustračné foto).
Zdroj: iStock

Odborníci žiadajú okamžitý zásah vlád.

Zaujímavosti
24. nov. 2025 o 13:30
Desivé varovanie vedcov: TIETO potraviny nám potichu ničia zdravie!

Odborníci žiadajú okamžitý zásah vlád.

Medzinárodný tím vedcov varuje, že je nevyhnutné okamžite obmedziť spotrebu ultra spracovaných potravín (UPF), pretože predstavujú rastúce riziko pre ľudské zdravie. V globálnom prehľade výskumu publikovanom v prestížnom lekárskom časopise Lancet odborníci upozorňujú na zmenu stravovacích návykov a jej negatívne dôsledky.

Ľudia sa odklonili od čerstvých potravín k lacným, vysoko priemyselne spracovaným jedlám. Tie podľa nich zvyšujú riziko chronických ochorení, vrátane obezity, depresie a rakoviny. Autori vyzývajú vlády, aby zasiahli a zaviedli varovania a vyššie dane na produkty UPF, ktoré by pomohli financovať dostupnejšie výživné potraviny. Podľa nich obsahujú ultra spracované potraviny viac než päť ingrediencií, ktoré bežne doma nenájdeme – emulgátory, konzervanty, farbivá či sladidlá. Patrí sem napríklad údeniny, nátierky, chipsy, sušienky, instantné polievky, sladené nápoje, zmrzlina alebo bežné balené pečivo.

Prehľad, na ktorom pracovalo štyridsaťtri expertov a ktorý vychádza zo 104 dlhodobých štúdií, poukazuje na spojenie medzi UPF a vyšším rizikom dvanástich zdravotných problémov, vrátane diabetu 2. typu, kardiovaskulárnych a obličkových ochorení, depresie či predčasného úmrtia. Profesor Carlos Monteiro z Univerzity v São Paule varuje, že rastúca konzumácia týchto produktov pretvára stravu na celom svete a vytláča čerstvé a minimálne spracované potraviny a jedlá.

Túto zmenu poháňajú silné globálne korporácie a ich marketing. Doktor Phillip Baker z University of Sydney preto vyzýva na silnú globálnu reakciu podobnú koordinovanému úsiliu proti tabakovému priemyslu.