26. okt. 2022 o 05:30
žani, Koktejl

Zuzana Fialová sa hlási k LGBTI komunite: Slová, ktoré hovoria za všetko!

placeholder
Herečka Zuzana Fialová
Zdroj: TASR - Andrej Galica

Po tragickej streľbe v Bratislave neostali známe osobnosti ticho.

Domáce promi
26. okt. 2022 o 05:30
Zuzana Fialová sa hlási k LGBTI komunite: Slová, ktoré hovoria za všetko!

Po tragickej streľbe v Bratislave neostali známe osobnosti ticho.

Rozhodli sa postaviť za LGBTI komunitu, ku ktorej patrili aj obe obete strelca, Matúš († 23) a Juraj († 27). Verejne sa rozhodla prehovoriť Zdena Studenková, Táňa Pauhofová, Tomáš Maštalír, herecký pár Henrieta Mičkovicová a Alexander Bárta, Martin Klinčúch či Zuzana Fialová. Ich vyhlásenia sú plné podpory a výziev ku kompetentným.

Tragédia na Zámockej hlboko zasiahla aj herečku Fialovú, ktorá poslala Slovákom emotívny odkaz. LGBT komunite vyjadrila svoju podporu a poslala obrovské objatie. "Chcem povedať, že nenechajte sa zastrašiť! Každý, kto vás chce strašiť, vás len chce iba ovládať. Chcem povedať, že slušnosť a láskavosť nie je slabosť a agresivita a nenávisť nie je sila a tvrdia vám úplný opak," nechala sa počuť herečka.

Jej ďalšie slová najskôr vyvolali veľké prekvapenie. "Chcem povedať, že komunita, ku ktorej sa teda hlásim aj ja, dovolím si hlásiť sa ku nej takmer ako rodinný príslušník, ako dobrý priateľ. Títo ľudia sú súčasťou mojej rodiny. Ja vlastne už odmietam hovoriť, vôbec že títo ľudia. Jednoducho prestaňme byť ľudskofóbni, pretože to nie je fóbia zo sexuality," povedala ďalej Fialová s tým, že ona si nikdy v živote nepredstavuje iných dvoch ľudí, čo spolu robia v spálni, a je jej to úprimne jedno.

"Sú to ľudia, ktorí sú možno láskavejší ako my ostatní, ktorí majú viac času na to, aby sa starali o ostatných. Obklopujú nás a teraz je ten čas, kedy si zaslúžia, aby sme ich my obklopili, objali a aby sme ich ochránili pred nenávisťou, ktorú všade okolo seba cítia," dodala.

Po streľbe sa okrem podpory našli aj známe osobnosti, ktoré otvorene prehovorili o svojej orientácii. Odvahu nabral moderátor TA3 V politike Rastislav Iliev a zopakoval to nahlas i hovorca prezidentky Zuzany Čaputovej Martin Strižinec. Fialová im vyjadrila veľký rešpekt.

"Je to ohromné hrdinstvo a statočnosť aj tým, ktorí o tom rozmýšľajú a chápem aj tých, ktorí sa toho boja, pretože to, čo teraz musia zažívať na sociálnych sieťach, a už sa nám to dostalo aj do ulíc, je asi to najodpornejšie, čo som kedy v živote čítala voči ľudskej bytosti a nemôže sa s tým žiť ľahko. Sú to veľmi silní a statoční ľudia. A v neposlednom rade sa bojím toho, že keby sme ich náhodou odtiaľto vyhnali svojou nenávisťou, bolo by tu strašne smutno, lebo tvoria kultúru, mestský život, komunitný život a ja si život bez nich vôbec neviem predstaviť! Bol by smutný a úplne čiernobiely. Úplne...." uzavrela svoje vyhlásenie Fialová.