Mnoho ľudí si myslí, že do mrazničky môžu bez problémov hodiť čokoľvek. Stačí predsa zamraziť, neskôr rozmraziť a jedlo je opäť pripravené na konzumáciu. Lenže odborníci v tomto prípade dvíhajú varovný prst: existuje potravina, ktorú by ste do mrazničky nikdy nemali dávať, po rozmrazení môže spôsobiť vážne zdravotné problémy, píše Food Safety and Inspection Service.
Reč je o jedle, ktoré sa nachádza takmer v každej chladničke. Je súčasťou desiat, šalátov, obložených chlebíkov aj rôznych nátierok. Ide o čerstvé, mäkké syry ako tvaroh, ricotta či feta.
Mäkké syry sú bohaté na vodu a bielkoviny – dve zložky, ktoré mimoriadne vyhovujú baktériám. V tomto prípade však nízke teploty ich nezlikvidujú, len spomalia rast týchto mikroorganizmov. Napríklad baktéria Listeria monocytogene je odolná, prežije aj v mrazoch a po rozmrazení sa rýchlo aktivuje. Ak mäkký syr následne dostatočne tepelne nepripravíte, koledujete si o otravu jedlom – listeriózu.
Tehotné dámy a seniori, pozor!
Listerióza môže mať pre niektoré skupiny ľudí priam fatálne následky. Najviac ohrozuje tehotné ženy, seniorov a osoby s oslabenou imunitou. Medzi jej príznaky patria vysoká horúčka, bolesti svalov, nevoľnosť, hnačky, no v ťažších prípadoch môže dôjsť až k meningitíde alebo otrave krvi, čo sú stavy, ktoré si vyžadujú okamžitú hospitalizáciu.
Ako vyzerá a chutí rozmrazený mäkký syr?
Jedným slovom: nechutne. Ich konzistencia sa po rozmrazení zmení, ľadové kryštály narušia ich štruktúru a výsledkom bude vodnatá, hrudkovitá alebo gumová hmota bez chuti. Zatiaľ čo tvrdé syry ako parmezán či cheddar zvládnu zmrazenie omnoho lepšie, mäkké syry sú v tomto smere po rozmrazení skutočne nepoužiteľné.
Úplne najideálnejším riešením je však akékoľvek syry skladovať v chladničke pri teplote pod 4 °C a konzumovať ich ešte čerstvé.