28. mar. 2025 o 10:23
B.P., Koktejl

Túto potravinu nikdy nedávajte do mrazničky: To, čo všetko vám hrozí, si neviete ani len predstaviť!

placeholder
Sú potraviny, ktoré do mrazničky nepatria!
Zdroj: iStock

Výskyt zdraviu škodlivých baktérií určite nikoho nepoteší, preto musíme byť v niektorých prípadoch mimoriadne obozretní. Týka sa to aj zamrazovania určitých jedál, nie všetky totiž patria do mrazničky. Obzvlášť pozor na túto dobrotu!

Zaujímavosti
28. mar. 2025 o 10:23
Túto potravinu nikdy nedávajte do mrazničky: To, čo všetko vám hrozí, si neviete ani len predstaviť!

Výskyt zdraviu škodlivých baktérií určite nikoho nepoteší, preto musíme byť v niektorých prípadoch mimoriadne obozretní. Týka sa to aj zamrazovania určitých jedál, nie všetky totiž patria do mrazničky. Obzvlášť pozor na túto dobrotu!

Mnoho ľudí si myslí, že do mrazničky môžu bez problémov hodiť čokoľvek. Stačí predsa zamraziť, neskôr rozmraziť a jedlo je opäť pripravené na konzumáciu. Lenže odborníci v tomto prípade dvíhajú varovný prst: existuje potravina, ktorú by ste do mrazničky nikdy nemali dávať, po rozmrazení môže spôsobiť vážne zdravotné problémy, píše Food Safety and Inspection Service.

Reč je o jedle, ktoré sa nachádza takmer v každej chladničke. Je súčasťou desiat, šalátov, obložených chlebíkov aj rôznych nátierok. Ide o čerstvé, mäkké syry ako tvaroh, ricotta či feta.

Niektoré baktérie nezničí ani mráz

Mäkké syry sú bohaté na vodu a bielkoviny – dve zložky, ktoré mimoriadne vyhovujú baktériám. V tomto prípade však nízke teploty ich nezlikvidujú, len spomalia rast týchto mikroorganizmov. Napríklad baktéria Listeria monocytogene je odolná, prežije aj v mrazoch a po rozmrazení sa rýchlo aktivuje. Ak mäkký syr následne dostatočne tepelne nepripravíte, koledujete si o otravu jedlom – listeriózu.

Otrava jedlom vám dokáže poriadne znepríjemniť dni.
Otrava jedlom vám dokáže poriadne znepríjemniť dni.
Zdroj: iStock
Tehotné dámy a seniori, pozor!

Listerióza môže mať pre niektoré skupiny ľudí priam fatálne následky. Najviac ohrozuje tehotné ženy, seniorov a osoby s oslabenou imunitou. Medzi jej príznaky patria vysoká horúčka, bolesti svalov, nevoľnosť, hnačky, no v ťažších prípadoch môže dôjsť až k meningitíde alebo otrave krvi, čo sú stavy, ktoré si vyžadujú okamžitú hospitalizáciu.

Ako vyzerá a chutí rozmrazený mäkký syr?

Jedným slovom: nechutne. Ich konzistencia sa po rozmrazení zmení, ľadové kryštály narušia ich štruktúru a výsledkom bude vodnatá, hrudkovitá alebo gumová hmota bez chuti. Zatiaľ čo tvrdé syry ako parmezán či cheddar zvládnu zmrazenie omnoho lepšie, mäkké syry sú v tomto smere po rozmrazení skutočne nepoužiteľné.

Úplne najideálnejším riešením je však akékoľvek syry skladovať v chladničke pri teplote pod 4 °C a konzumovať ich ešte čerstvé.