02. nov. 2025 o 19:37
blick.ch, Koktejl

6 najčastejších chýb, ktoré robíte pri varení cestovín! Jednoduché triky, aby neboli zlepené a bez chuti

placeholder
Ako správne uvariť cestoviny? (ilustračné foto)
Zdroj: iStock

Varenie cestovín je jednoduché a s cestovinami sa toho veľa pokaziť nedá - alebo si to aspoň myslíte.

Zaujímavosti
02. nov. 2025 o 19:37
6 najčastejších chýb, ktoré robíte pri varení cestovín! Jednoduché triky, aby neboli zlepené a bez chuti

Varenie cestovín je jednoduché a s cestovinami sa toho veľa pokaziť nedá - alebo si to aspoň myslíte.

A predsa sa stále opakuje, že cestoviny sú príliš tvrdé alebo príliš mäkké, alebo sa dokonca zlepia. Tu je niekoľko trikov, ako tomu predísť.

Svetový deň cestovín sa oslavoval 25. októbra. Každý, kto si myslí, že tento pokrm dokáže uvariť každý, sa teraz musí opraviť, pretože aj pri takej jednoduchej veci, ako je varenie cestovín, sa môžu stať chyby. Ale v skutočnosti je to celkom jednoduché! Stačí niekoľko tipov a trikov a vaše cestoviny budú chutiť, akoby pochádzali priamo z Talianska. Tu je prehľad najčastejších chýb pri príprave cestovín.

1. Príliš málo soli vo vode na varenie

To je azda najväčšia chyba, ktorú môžete urobiť. Ak vodu na varenie cestovín poriadne neposolíte, cestoviny budú neskôr chutiť úplne mdlo.

2. Olej vo vode na varenie

V minulosti sa často odporúčalo pridávať do vody na varenie cestovín kvalitný olej. To malo zabezpečiť, aby sa cestoviny nezlepili. Olej vo vode na varenie však nie je len plytvaním olejom, ale bohužiaľ tiež zabezpečuje, že omáčka sa neskôr na cestoviny rovnako neprilepí. To je však pre dobré cestovinové jedlo mimoriadne dôležité. Existujú aj iné riešenia, ako zabrániť zlepeniu cestovín: Vezmite si dostatočne veľký hrniec a počas varenia cestoviny každú chvíľu opatrne premiešajte. To zaručí, že sa cestoviny nebudú lepiť.

3. Vložíte cestoviny do nevriacej vody

Cestoviny vložte do hrnca až vtedy, keď sa voda už varí. Ak dáte cestoviny do studenej vody, budú kašovité a rozpadnú sa. Takisto sa veľmi zlepia a nikdy nebudú al dente.

4. Varenie cestovín príliš dlho alebo príliš krátko

Vždy dbajte na odporúčania uvedené na obale. Rôzne druhy cestovín majú rôzny čas varenia. Spravidla by sa mali cestoviny variť v priemere osem až desať minút. Ak si nie ste istí, vylovte rezance z hrnca a vyskúšajte ich. Cestoviny by nemali byť úplne mäkké, pretože v sitku a s omáčkou ešte mierne zmäknú.

5. Vylejete vodu z cestovín

Keď ste cestoviny scedili a vrátili späť do hrnca, aby ste ich zmiešali s omáčkou, mali by ste vždy pridať niekoľko lyžíc vody z cestovín. Tým sa zabezpečí zvláštna krémovitosť. Omáčka sa dobre spojí s cestovinami a nezlepí sa.

6. Opláchnutie cestovín

Cestoviny nikdy neoplachujte studenou vodou. Tým sa z cestovín vyplaví škrob a omáčka sa na ne neprilepí. Keď ste cestoviny scedili a vložili do panvice, aby ste ich zmiešali s omáčkou, vždy najprv pridajte niekoľko lyžíc vody z cestovín.

Tento článok pochádza z partnerského webu vydavateľstva Ringier. Obsah a údaje v ňom uvedené boli prevzaté bez redakčných zásahov.