25. apr. 2024 o 18:00
NK, Koktejl

Otca dvoch detí boleli zuby, dráma u zubára! Neuveríte, čo mu zostalo v mozgu... takmer ho to zabilo

placeholder
Nepodarený zákrok muža skoro stál život. (ilustračné foto)
Zdroj: iStock

Zubný chirurg voperoval mužovi do mozgu zubný implantát.

Zaujímavosti
25. apr. 2024 o 18:00
Otca dvoch detí boleli zuby, dráma u zubára! Neuveríte, čo mu zostalo v mozgu... takmer ho to zabilo

Zubný chirurg voperoval mužovi do mozgu zubný implantát.

40-ročný otec dvoch detí Ramazan Yılmaz zašiel na súkromnú zubnú kliniku v tureckej Burse s bolesťou zubov, kde mu zubár po vyšetrení povedal, že má uvoľnené zuby, ktoré treba vytrhnúť. Yılmaz si nechal príslušné zuby odstrániť a zubár mu odporučil, aby si ich dal nahradiť implantátmi, informoval The Sun.

Počas zákroku sa však zubár pokúsil nasadiť jeden z implantátov nasilu a údajne prepichol Yılmazovu čeľusť. Skrutka sa mu dostala až do lebky, čo mu spôsobilo neskutočnú bolesť. Zubár ho údajne odviezol do miestnej nemocnice, mal ho tam nechať a z miesta činu ujsť.

Zdravotníci urobili Yılmazovi CT vyšetrenie a okamžite ho previezli na operačnú sálu. Vyčerpávajúca operácia trvala niekoľko hodín, ale chirurgom sa podarilo skrutku z jeho mozgu odstrániť. Po niekoľkých dňoch ho prepustili a teraz je už zo zákroku plne zotavený.

Podľa Yılmaza je neuveriteľné, že mu zubár odmietol vrátiť peniaze, keď ho kontaktoval. Teraz proti nemu podniká právne kroky. „Po tom, ako som mal problémy so zubami, som navštívil súkromnú zubnú kliniku v Nilüferi. Po vyšetreniach mi oznámili, že moja kostná štruktúra je krehká, zuby sú uvoľnené a odporučili mi nahradiť ich implantátmi. Lekár tvrdil, že má v tejto oblasti 24-ročné skúsenosti, a tak sme mu verili,“ povedal miestnym médiám.

Podľa Yilmaza však zubár informoval svoju sekretárku, že zariadenie, ktoré používal na vykonanie implantátu, bolo „chybné“. Potom pristúpil k manuálnemu vykonaniu zákroku.

„Keď sa pokúšal umiestniť skrutku, všimol som si, že vyvíja nadmernú silu. Upozornil som ho na to a spomenul som, že som počul zvuk praskajúcej kosti. Ubezpečil ma však, že je to normálne. Keď však pokračoval v zákroku, skrutka mi prerazila čeľustnú kosť a prenikla do oblasti za okom, kde sa nachádza mozog a miechový mok. Keď som kričal od bolesti, nakoniec urobil röntgenový snímok. Uvedomujúc si vážnosť situácie ma vzal na pohotovosť nemocnice Uludağ.“

Po vyšetreniach lekári zistili, že skrutka prenikla do oblasti, kde sa nachádza mozog a miechový mok. Lekári sa okamžite rozhodli operovať.

Pred operáciou ma varovali, že môžem prísť o život. Rozlúčil som sa so svojimi deťmi. Operácia našťastie dopadla dobre,“ povedal Yilmaz. Nemenovaný lekár údajne tvrdí, že k incidentu došlo „v dôsledku zdravotných komplikácií“.