24. júl. 2022 o 10:00
krsk, Koktejl

Obľúbené letné pochúťky ukrývajú jed: Ako rozoznať, kedy sú nebezpečné?

placeholder
To, že cukety nemáte konzumovať, prezradí jeden znak (ilustračné foto).
Zdroj: iStock

Patria medzi obľúbené súčasti letných jedál, ak si však nedáte pozor, môžu sa stať životu nebezpečnými.

Slovensko
24. júl. 2022 o 10:00
Obľúbené letné pochúťky ukrývajú jed: Ako rozoznať, kedy sú nebezpečné?

Patria medzi obľúbené súčasti letných jedál, ak si však nedáte pozor, môžu sa stať životu nebezpečnými.

Množstvo ľudí neskrýva hrdosť, že si cukety a uhorky dokážu vypestovať doma a nemusia za ne platiť v obchodoch. Lákavá zelenina ale môže skrývať nebezpečenstvo. Ako píše portál zeny.iprima.cz, v minulosti boli zaznamenané aj otravy s vážnymi následkami. Ako zistiť, že táto zelenina nie je vhodná na konzumáciu?

Vďaka procesu šľachtenia sa v cuketách podarilo eliminovať všetky nebezpečné toxíny. Problémom však zostáva, že tieto rastliny majú tendenciu k toxínom sa opäť vracať. V cuketách je podľa českého webu najnebezpečnejší kukurbitacín, horký toxín, ktorým sa rastlina prirodzene chráni. Látka je horká, preto konzumenta varuje, že môže narobiť zle.

Cukety a uhorky patria k obľúbenej letnej zelenine (ilustračné foto).
Cukety a uhorky patria k obľúbenej letnej zelenine (ilustračné foto).
Zdroj: iStock

Známy je napríklad prípad z roku 2020, keď sa manželská dvojica v Anglicku otrávila z domácich cukiet. Hoci bol Mike Andrews na výsledky svojej driny v záhrade hrdý, šokovala ho horká chuť. Aj napriek tomu kúsok cukety zjedol a nasledujúce dni bojoval s otravou. Tá so sebou priniesla hnačku a halucinácie. Otravu napokon prežil, no spomienky na bolesť, ktorú prežíval, ho odradili od konzumácie takýchto podozrivých chutí aj do budúcna.

Kedy ich zničiť

Pokiaľ si cukety pestujete doma, alebo vám ich niekto daruje, otestujte na špičke jazyka, či nie sú horké. Pokiaľ áno, plody zničte, radí český web. Nie je vhodné odniesť ich ani zajacom či iným zvieratám s tým, že si s horkosťou poradia. Cukety treba zberať mladé, pretože väčšie kusy majú tendenciu hromadiť v sebe toxíny.

„Cukety alebo tekvice sa konzumujú mladé - pred dosiahnutím stavu plnej zrelosti. Platí zásada, že sa nekonzumujú plody, ktoré vykazujú trpkú alebo horkú chuť,“ uviedla pre portál Prima Living Štěpánka Čechová z českého ministerstva zdravotníctva.

Najviac toxínov sa má nachádzať pri stopke. K ich množeniu prispieva aj nedostatok vody a horúce leto. Zaváži aj to, kde cukety a uhorky pestujete. Nesmú byť totiž v blízkosti okrasných tekvičiek. Všetky druhy sa môžu v dôsledku toho začať krížiť a kvôli tomu opäť narastá riziko otráv.