20. sep. 2023 o 17:55
Famous.cz, Koktejl

Veľká potupa pre kráľa Karola III., aha, odkiaľ ho vykázali: Je KONIEC!

placeholder
Britský kráľ Karol III. a britská kráľovná Kamila zdravia verejnosť z balkóna Buckinghamského paláca na záver korunovačných ceremónií v Londýne.
Zdroj: TASR/AP

Toto bude brať ťažko.

Celebrity
20. sep. 2023 o 17:55
Veľká potupa pre kráľa Karola III., aha, odkiaľ ho vykázali: Je KONIEC!

Toto bude brať ťažko.

Panstvo Abergeldie v škótskom grófstve Aberdeenshire využívajú členovia britskej kráľovskej rodiny od roku 1851, kedy si ho dlhodobo prenajali kráľovná Viktória a princ Albert. Teraz však boli kráľ Karol III. a jeho rodina z tohto poľovného revíru vykázaní. Pritom ešte Karolova matka Alžbeta II. a jej manžel princ Philip chodili na toto panstvo loviť jelene. Rada spravujúca panstvo však teraz Windsorovcom oznámila, že už nemajú právo na území loviť a rybárčiť.

Panstvo s rozlohou 11 500 akrov, ktoré susedí so sídlom britských kráľov hradom Balmoral, využívali členovia rodiny často od doby, keď si ho pred stovkami rokov kúpili kráľovná Viktória a princ Albert. Majiteľ Abergeldie udelil panovníčke a jej rodine právo využívať pozemky na voľný čas.

Panstvo bolo pred tromi rokmi ponúknuté na predaj. Nový majiteľ Alastair Storey kráľovský prenájom zrušil a namiesto toho areál zrekonštruuje. „Počas posledných 175 rokov si kráľovská rodina prenajímala športové práva v Abergeldie, ale to teraz skončilo a bude ich aktívne prevádzkovať nový majiteľ. Na uľahčenie transformácie a efektívnu prevádzku panstva bude potrebné nové zázemie,“ oznámila škótska rada z Aberdeenshire.

Panstvo bude využívané pre komerčný lov a streľbu a v dokumentoch predložených tento rok v lete rade grófstva Aberdeenshire sa navrhuje, aby na panstve bolo vybudované nové ubytovanie pre platiacich návštevníkov na podporu športových aktivít na panstve.