23. sep. 2022 o 17:00
aza, Koktejl

Matka dvoch detí nechala muža pre o 21 rokov mladšieho zajačika: Dorazí vás, o koho išlo!

placeholder
12. februára 2006 Toby prepašovala Johna schovaného v dodávke cez brány väznice.
Zdroj: facebook/Toby Dorr, Author

Pár, aký sa len tak nevidí.

Zahraničie
23. sep. 2022 o 17:00
Matka dvoch detí nechala muža pre o 21 rokov mladšieho zajačika: Dorazí vás, o koho išlo!

Pár, aký sa len tak nevidí.

Takéto spojenie bolo naozaj nepravdepodobné. On bol usvedčený vrah a ona vydatá matka dvoch detí.

Ako informuje britský denník The Sun, celý príbeh sa začal v roku 2004, keď sa vtedy Toby Dorr zamýšľala nad svojím životom. „V roku 2004 bol môj život taký nudný,“ spomína si dnes 64-ročná žena z Washingtonu DC. Preto sa rozhodla, že to musí zmeniť.

„Chcela som sa venovať svojej vášni. Vždy som milovala zvieratá, a tak som sa rozhodla založiť skupinu na záchranu psov. Chcela som trénovať opustené mláďatá a hľadať im nové domovy,“ povedala. Vtedy sa do hry dostalo väzenie, ktoré v tom čase chcelo začať s vlastným psím programom. Myšlienkou bolo, aby sa väzni stali dobrovoľníkmi ako psovodi, potom by im Toby mohla nájsť navždy domov.

Takto sa ocitla po prvý raz v aute do Lansing Correctional Facility v Kansase. „Nikdy predtým som nebola vo väzení, ale bola som skôr zvedavá ako vystrašená. Vedomie toho, že niektorí muži spáchali vraždu a znásilnenie, mi nijako neprekážalo. Zamerala som sa na to, ako sa správali k psom, nie na ich minulosť,“ prezradila Toby.

O sedem týždňov neskôr sa k Toby priblížil väzeň, ktorý jej zmenil život. „John bol vysoký s ryšavými vlasmi, ale čo mi naozaj udrelo do očí, bola jeho sebadôvera. Povedal mi, že ho potrebujem, aby bol mojím ďalším psovodom. Odvážny spôsob, akým hovoril, ma naozaj zaujal,” spomína Toby na ich prvé stretnutie.

John mal 27 rokov, odpykával si doživotný trest za vraždu prvého stupňa, lúpeže s priťažujúcimi okolnosťami a držanie strelných zbraní. "Ostatným väzňom sa zdal iný a od začiatku bolo medzi nami spojenie," hovorí Toby. O niekoľko týždňov neskôr, John znova vystúpil z davu, keď sa jeden z väzňov nevedel správať, počas jej návštevy. „Rozzúril sa, zdvihol päste a kričal. Zrazu tam bol John. Zachránil mi život,“ hovorí.

John sa stal jej sprievodcom. Čoskoro spolu trávili šesť hodín denne. „O dva mesiace sme išli obaja pohladkať psa a naše prsty sa dotkli. Bolo to ako zásah elektrickým prúdom. Príťažlivosť, ktorú som cítila, bola takmer ohromujúca. Tú noc som nemohla dostať Johna z mysle. Bolo to ako byť opäť tínedžerkou,” hovorí Toby o ich vzrušujúcich začiatkoch.

Na druhý deň jej John počas prechádzky vyznal lásku. Aj napriek tomu, že Toby bola vydatá, zahorela láskou k Johnovi. Tvrdí, že nešlo len o fyzickú príťažlivosť a že s Johnom si jednoducho rozumela. O dva mesiace neskôr medzi nimi padol prvý bozk v hudobnej miestnosti. Ich láska bola čím ďalej intenzívnejšia.

Keď John prvýkrát navrhol útek, aby mohli byť spolu, povedala, že sa zbláznil. On jej plán vysvetlil a navrhol, že by ho mohla prepašovať v dodávke pre psov. Toby bola opojená láskou a uverila, že plán by mohol fungovať. Najala si dodávku pod falošným menom a rezervovala si romantickú chatu v horách Tennessee, v ktorej sa mohli schovať. Toby sa cítila ako vo filme.

12. februára 2006 sa John schoval do nosiča pre psov v dodávke. Obaja tŕpli, keď prešli bránami väzenia. “Bola som vzrušená aj vystrašená, pretože som vedela, že môj život sa navždy zmení,“ povedala Toby. Len o 24 hodín neskôr dorazili do chatky a padli si do náručia.

"Bolo to úžasné presne tak, ako som si predstavovala. Sex bol taký vášnivý, že sme sa jeden druhého nevedeli nabažiť,“ spomína Toby. "Ale tlak z toho, že sme na úteku, nás oboch napínal. Nasadili sme si parochne, aby sme išli do kina a na večeru, ale nemohli sme sa uvoľniť," hovorí a dodáva, že po dvanástich dňoch na úteku, sa začala diaľnica zapĺňať policajnými hliadkami.

„Zrazu sme boli v hroznej automobilovej naháňačke. John stratil kontrolu a keď sme smerovali v obrovskej rýchlosti k stromu modlila som sa, aby som zomrela,” povedala Toby, no na jej sklamanie ju policajti vytiahli z auta bez jediného škrabanca.

V dôsledku úteku dostal John k doživotnému trestu ďalších desať rokov. Toby sa priznala k napomáhaniu a navádzaniu na útek z väzenia a zavlečeniu pašovaného tovaru do väzenia. Bola odsúdená na 27 mesiacov väzenia, a jej rodina ju prestala kontaktovať. Manžel sa s ňou rozviedol deň pred začiatkom trestu.

Väzenie jej dalo šancu prehodnotiť svoj život. Aj keď mala stále rada Johna, neodpisovala mu na jeho milostné listy, ktoré jej posielal aj napriek tomu, že to bolo proti pravidlám. Po tom ako ju prepustili si v máji 2008 našla prácu v oblasti webdizajnu, kde stretla svojho terajšieho manžela Chrisa.

Bol to on, kto ju v roku 2016 povzbudil, aby navštívila Johna vo väzení. „Objatie Johna v ten deň bolo liečivé. Stále mi na ňom záležalo a chcela som vedieť, že je v poriadku. Teraz si píšeme ako priatelia,“ hovorí Toby.

Napísanie pamätí Living With Conviction jej pomohlo spracovať jej bláznivú cestu. „Teraz nespoznávam tú smutnú, nešťastnú ženu, ktorá pomohla Johnovi utiecť z väzenia. Ale odmietam sa hanbiť,“ hovorí. „Pretože všetko, čo som urobil, dobré aj zlé, zo mňa urobilo ženu, ktorou som dnes," povedala.