06. apr. 2023 o 05:30
mob, TASR, Koktejl

Pozor! Veľká noc bude skôr pripomínať Vianoce: Na týchto miestach Slovenska nasneží

placeholder
Veľká noc bude skôr pripomínať Vianoce (ilustračné foto).
Zdroj: iStock

S príchodom veľkonočných sviatkov sa zimy nezbavíme.

Počasie
06. apr. 2023 o 05:30
Pozor! Veľká noc bude skôr pripomínať Vianoce: Na týchto miestach Slovenska nasneží

S príchodom veľkonočných sviatkov sa zimy nezbavíme.

Na Slovensku bolo v utorok (4. 4.) mimoriadne, miestami rekordne chladno. Chladné počasie bude podľa meteorológov pokračovať. Pre nočné mrazy dôjde opäť k výraznejšiemu poškodzovaniu teplomilných rastlín, najmä rozkvitnutých ovocných stromov. Na sociálnej sieti o tom informuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

S príchodom veľkonočných sviatkov sa zimy nezbavíme a Slovákov v niektorých častiach krajiny môžu vo štvrtok prekvapiť aj snehové vločky. „Prvé zrážky prídu na Slovensku už vo štvrtok ráno. Od severovýchodu sa z Ukrajiny bude nad naše územie nasúvať pole sneženia. Sneženie sa vo štvrtok dopoludnia rozšíri takmer nad celé východné Slovensko a snehové vločky by sa mali objavovať aj v nižších polohách. Zelený štvrtok tak začne bielym ránom,“ píše imeteo.sk.

Výstrahu prvého stupňa vydal v súvislosti so snežením aj Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Informoval o tom na svojom webe. V Košickom a Prešovskom kraji by mala začať platiť výstraha pred snežením od 11.00 h. Napadnúť môže do desať centimetrov snehu. Vyskytovať sa môžu i snehové jazyky a záveje. Vo väčšine okresov Žilinského a Banskobystrického kraja má začať platiť výstraha od 20.00 h. Tam môže podľa SHMÚ napadnúť do piatich centimetrov snehu.

Zároveň si treba dať pozor vo štvrtok od 18.00 h v Košickom a časti Prešovského kraja na možnú tvorbu poľadovice. "Výskyt poľadovice je v danej ročnej dobe a oblasti bežný, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu," upozorňuje SHMÚ.

Vo štvrtok do 9.00 h môže byť na väčšine Slovenska, s výnimkou Žilinského kraja, mráz vo vegetačnom období.

NA ORVAE NAMERALI V STREDU -13 STUPŇOV CELZIA

Na Orave namerali v stredu nadránom mínus 13 stupňov Celzia, v nížine na Záhorí menej ako mínus 7 stupňov Celzia. S mrazom v nížinách treba podľa meteorológov počítať aj počas najbližšej noci, najmä v južnej časti západného Slovenska. Výrazne teplejšiu noc očakávajú zo štvrtka (6. 4.) na piatok (7. 4.). Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti.

 

„Vo veľmi chladnom, pôvodom arktickom vzduchu klesla počas minulej noci teplota vzduchu vo výške dvoch metrov nad povrchom na území Slovenska v polohách do 1000 metrov nad morom zväčša na 1 až mínus 6 stupňov Celzia,“ približuje SHMÚ. Najmä na Orave a pod Tatrami však bolo podľa meteorológov aj chladnejšie. Napríklad Poprad mal mínus 8,8 stupňa Celzia, v Oravskej Polhore namerali -13,1 stupňa Celzia.

 

V rámci nížin bolo najchladnejšie na letisku v Kuchyni na Záhorí v okrese Malacky, kde bolo mínus 7,5 stupňa Celzia, pri zemi mínus 10 stupňov Celzia. „Na niektorých staniciach boli prekonané aj rekordy,“ podotýka SHMÚ. Stalo sa tak napríklad v Poprade, Kuchyni či Dudinciach. S mrazom treba počítať v nížinách aj počas najbližšej noci, a to predovšetkým v južnej polovici západného Slovenska.

 

Najmä v nížinách v Bratislavskom, Trnavskom a Nitrianskom kraji očakávajú meteorológovia na viacerých miestach vo výške dvoch metrov nad povrchom teplotu na úrovni mínus 5 až mínus 7, výnimočne mínus 8 stupňov Celzia. Noc na piatok by už mala byť výrazne teplejšia, ale ešte stále sa aj v nížinách môže ojedinele vyskytnúť slabý mráz,“ odkazuje SHMÚ.