23. júl. 2022 o 06:00
krsk, Koktejl

Smrad a špina znechutili aj samotných Chorvátov: Katastrofa vo vyhľadávanom letovisku!

placeholder
Promenáda Riva patrí medzi naj miesta v chorvátskom Splite (ilustračné foto).
Zdroj: iStock

Po sťažnostiach turistov prišlo v obľúbenom chorvátskom meste k neobvyklému problému - sťažnosti už počuť aj zo strany domácich.

Zahraničné správy
23. júl. 2022 o 06:00
Smrad a špina znechutili aj samotných Chorvátov: Katastrofa vo vyhľadávanom letovisku!

Po sťažnostiach turistov prišlo v obľúbenom chorvátskom meste k neobvyklému problému - sťažnosti už počuť aj zo strany domácich.

Promenáda Riva patrila až doposiaľ medzi najobľúbenejšie miesta v chorvátskom Splite. Mesto sa však potýka s nečakaným problémom, už aj domáci sa sťažujú na katastrofálny stav mora, informuje TN.cz. Šíri sa z neho neznesiteľný smrad a pláva v ňom odpad. Situácia sa má opakovať každý deň!

Hoci reakcie Slovákov, ktorí si starostlivo vyberali miesta a pláže v Chorvátsku, sú túto sezónu pozitívne, inak to vnímajú naši susedia. Chorvátsko tento rok Čechov sklamalo. Sťažujú sa na vysoké ceny a znečistené more, oboje u nich na dovolenke spôsobilo rozčarovanie.

Zo situácie nie sú podľa denníka Dalmacija Danas nadšení ani Chorváti. "Skoro ráno pozdĺž pobrežia na Rive v Splite je všetko zakalené. More vyzerá strašne špinavo, to ma naozaj znepokojuje," posťažoval sa chorvátskemu denníku čitateľ.

More pri obľúbenej promenáde v centre mesta nakrútil, aby mal dôkaz, že hovorí pravdu. Video ukazuje zakalenú vodu a odpadky plávajúce na hladine. Aj samotný denník skonštatoval, že tieto problémy vrhajú na mesto zlé svetlo a odrádzajú množstvo turistov.

Podobné problémy podľa českého webu nemajú len v Splite, ale aj na Makarskej riviére, kde ľudí trápia najmä splašky v mori. Kvalitu vody na Jadrane majú pritom kontrolovať zdravotné úrady, ktoré analyzujú vzorky. Napríklad v letoviskách Šibenik, Primošten či Vodice, bola podľa regionálnej pobočky Ústavu pre verejné zdravie kvalita vody na vysokej úrovni.

"Naše pláže sú chránené, máme dostatok ostrovov, takže v našom okrese nemáme problém so znečistením výkalmi z veľkých lodí. Pokiaľ sa počas sezóny objaví nejaké znečistenie, vyrazíme do terénu, zopakujeme analýzu a snažíme sa zistiť, či to pochádza z pevniny, alebo z mora. Ak to bolo z mora, nemáme veľa možností, ako to riešiť," uviedla pre web HRT riaditeľka ekologického útvaru Ústavu pre verejné zdravie Lidija Bujasová.