Lekár Sam Ghali zdieľal na sociálnej sieti X röntgenovú snímku muža so slovami, že je to jedna z najšialenejších snímok, aké kedy videl. Denník The Sun priniesol o prípade podrobnosti. "Ide o stav známy ako cysticerkóza. V podstate ide o larválne cysty taenia solium - známe aj ako pásomnica bravčová," vysvetlil lekár.
Podľa Ghaliho k tomu dochádza, keď človek skonzumuje surové alebo tepelne neupravené bravčové mäso a nakazí sa červami, ktoré sa začnú množiť v tráviacom trakte. "Tieto larvy sa môžu dostať do celého ľudského tela. U tohto pacienta vo veľkej miere putovali do svalstva a mäkkých tkanív bedier a nôh, a nepredstavovali život ohrozujúci problém. Našťastie ich odhalili, keď pacient podstúpil röntgen kvôli zlomenine bedrového kĺbu," objasnil lekár.
V niektorých prípadoch sa však larvy môžu stať veľkým problémom a môžu mať za následok aj smrť. "Problémom je, keď sa dostanú do mozgu a usadia sa tam. Ide o stav známy ako neurocysticerkóza, ktorý môže viesť k neurologickým príznakom, ako sú bolesti hlavy, zmätenosť, záchvaty a dokonca smrť," varoval doktor Ghali, pričom podľa odborníka by ste si vždy pred jedlom mali umyť ruky.
V minulom roku zase svet obletel prípad 52-ročného muža, milovníka slaniny, ktorý sa dostal do nemocnice na Floride so zhoršujúcimi sa bolesťami hlavy. Vyšetrenia na jeho mozgu odhalili vačky naplnené tekutinou a lekári mu diagnostikovali neurocysticerkózu.
Keď im povedal, že necestoval do žiadnych rizikových oblastí a žije v modernom, čistom dome so svojou manželkou a mačkou, zostali lekári zmätení a vyslovili varovanie, že tento prípad by mal slúžiť ako výstraha pre ľudí, aby sa uistili, že si správne pripravujú raňajky.
"Je veľmi zriedkavé, aby sa pacienti nakazili neurocysticerkózou mimo klasickej expozície alebo cestovania. Mysleli sme si, že takéto prípady v Spojených štátoch neexistujú. Konzumácia nedostatočne tepelne upraveného bravčového mäsa je teoretickým rizikovým faktorom neurocysticerkózy prostredníctvom autoinokulácie, ako sme predpokladali v tomto prípade. Stretnutie s infikovaným bravčovým mäsom v USA je z historického hľadiska veľmi nezvyčajné a takýto prípad môže mať dôsledky pre verejné zdravie," uviedol doktor Eamonn Byrnes z Regionálneho zdravotníckeho centra v Orlande.
Agentúra pre potravinové štandardy prichádza s radami, ako bezpečne pripraviť mäso - na zničenie baktérií v kuracom a bravčovom mäse, musia byť tepelne spracované celé kusy až dovnútra. Na kontrolu dôkladnej tepelnej úpravy mäsa môžete použiť čistý potravinársky teplomer, alebo nasledujúce vizuálne signály:
- pri zarezaní do najhrubšej časti mäsa by mala vytiecť číra šťava - v prípade celého kurčaťa alebo inej hydiny je najhrubšou časťou stehno,
- uistite sa, že mäso nie je ružové a surové, pretože to je znakom toho, že je nesprávne pripravené,
- mäso rozrežte čistým nožom a skontrolujte, či je celé horúce - z mäsa by mala vychádzať para.
"A nikdy, za žiadnych okolností nejedzte surové alebo nedovarené bravčové mäso," dodal lekár na záver.