19. júl. 2023 o 20:00
emd, Koktejl

Uznávaný chirurg prezradil, z čoho rýchlejšie zostarnete: TOMUTO športu sa radšej vyhnite!

placeholder
Lekár jasne vysvetlil, čo sa s ľudskou tvárou deje počas športovania.
Zdroj: TikTok/@geraldimbermd

Odborník rozdelil ľudí na dva tábory.

Zaujímavosti
19. júl. 2023 o 20:00
Uznávaný chirurg prezradil, z čoho rýchlejšie zostarnete: TOMUTO športu sa radšej vyhnite!

Odborník rozdelil ľudí na dva tábory.

Renomovaný plastický chirurg prezradil, prečo svojim pacientom odporúča vyhýbať sa behu. Podľa neho tento vysoko záťažový pohyb spôsobuje rýchlejšie starnutie, informuje portál Daily Mail.

82-ročný Gerald Imber má súkromnú ordináciu v manhattanskej štvrti Upper East Side, kde sa špecializuje na zákroky na tvári a tele vrátane liftingu tváre s obmedzeným rezom, ktorého bol pred desaťročiami priekopníkom.

Tento odborník, ktorý sa venuje najmä liečbe a prevencii starnutia, tento týždeň zároveň potešil a aj nahneval komunitu na TikToku, keď vyhlásil, že beh na dlhé vzdialenosti považuje za niečo extrémne otravné.

"Polovica mojich pacientov ma za to miluje a polovica nenávidí," priznal na začiatku teraz už virálneho videa. Doktor Imber poznamenal, že je úplne v poriadku behať každý deň alebo niekoľkokrát týždenne zabehnúť pár kilometrov, ale čokoľvek viac je podľa neho príliš veľa.

"Videli ste už niekedy bežca na dlhé trate, ktorý by nemal vychudnutú a starú tvár?" opýtal sa. "To sa stáva. Tvár bežcov je už dlho horúcou témou diskusií, kde niektorí tvrdia, že vplyvom behu im ochabla pokožka na tvári. Iní naznačujú, že pokročilé starnutie je spôsobené nízkym obsahom telesného tuku alebo zvýšeným vystavovaním bežcov na čerstvom vzduchu slnku," objasnil lekár.

Dr. Imber dodal, že maratónsky beh tiež spôsobuje záťaž pre telo. "Odchádzajú vám kolená, členky a chrbát. Je to trochu hlúpe," dodal. Beh má však aj množstvo výhod a zopakoval, že nie je nič zlé na tom, ak si z času na čas vychutnáte beh. "Ak chcete trochu behať, výborne, ale bezdotykový alebo nízko-dotykový aerobik je lepší spôsob, ako si zacvičiť," dodal na záver.

Jeho video videlo 1,8 milióna ľudí a za dva dni získalo viac ako 4000 komentárov. Nie je prekvapením, že sa našlo veľa ľudí, ktorých stanovisko odborníka proti behu nadchlo. "Nemusíte mi to hovoriť dvakrát!" zažartoval jeden z fanúšikov.

Niektorí bývalí bežci sa inšpirovali, aby sa podelili o zranenia, ktoré si počas rokov pri vysokonámahovom cvičení privodili. "Súhlasím!! Behal som maratóny, mal som dve operácie chrbta," dodal jeden z nich.

V sekcii komentárov sa objavilo aj množstvo správ od vyznávačov behu, ktorí dali jasne najavo, že sa svojej obľúbenej formy cvičenia nevzdajú. "Milujem beh. Je to pre mňa terapeutické a po dobrom behu sa cítim úžasne," napísala jedna osoba. "Som závislá na bežeckom opojení. Možno budem vyzerať staro, ale cítiť sa skvele!" uviedla ďalšia.