17. apr. 2024 o 19:14
TASR, Koktejl

Pridáva sa aj Švédsko: Parlament schválil návrh zákona o zmene pohlavia!

placeholder
Švédsko schválilo návrh zákona, ktorým sa zníži vek potrebný na právnu zmenu pohlavia (ilustračné foto).
Zdroj: iStock

Nie všetci súhlasili.

Zahraničné správy
17. apr. 2024 o 19:14
Pridáva sa aj Švédsko: Parlament schválil návrh zákona o zmene pohlavia!

Nie všetci súhlasili.

Švédsky parlament schválil v stredu návrh zákona, ktorým sa zníži vek potrebný na tzv. právnu zmenu pohlavia, a to z 18 na 16 rokov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP. Návrh v jednokomorovom parlamente podporilo 234 poslancov, proti bolo 94, kým ďalších 21 poslancov sa na hlasovaní nezúčastnilo.

Osoby mladšie ako 18 rokov budú na zmenu pohlavia naďalej potrebovať súhlas svojho zákonného zástupcu, ošetrujúceho lekára, aj príslušného zdravotného úradu. Nebude sa však už vyžadovať, aby mali stanovenú diagnózu tzv. rodovej dysfórie, čím sa lekársky označuje nesúlad medzi skutočným pohlavím a pociťovanou rodovou identitou človeka.

Stredopravicová vláda konzervatívneho premiéra Ulfa Kristerssona nebola v tejto otázke názorovo jednotná. Väčšina poslancov Kristerssonovej Umiernenej strany, ako aj Liberáli návrh podporovali, zatiaľ čo Kresťanskí demokrati sa stavali proti, rovnako ako aj populistickí krajne pravicoví Švédski demokrati, ktorí nie sú súčasťou vlády, no vládu v parlamente štandardne podporujú.

Podobná legislatíva už platí napríklad aj v Dánsku, Nórsku, Fínsku či Španielsku. Koncom minulého týždňa schválil obdobný zákon aj nemecký parlament. Transrodovým, intersexuálnym a nebinárnym osobám uľahčil zmenu mena aj pohlavia v úradných záznamoch priamo na matričných úradoch.