Výskumníci z Viedenskej univerzity zistili, že ľudia, ktorí si denne pridávajú soľ do väčšiny jedál, majú o 41 % vyššie riziko rakoviny žalúdka ako ľudia, ktorí používajú mierne množstvo soli. Hoci štúdia rakúskych odborníkov má len pozorovací charakter, autori sa domnievajú, že nadmerné množstvo soli by mohlo narušiť ochranný povlak sliznice žalúdka, čo by uľahčilo mutácie spôsobené chemickým poškodením buniek.
„Náš výskum poukazuje na súvislosť medzi častým používaním pridanej soli a rakovinou žalúdka v západných krajinách,“ uviedla hlavná autorka Dr. Selma Kronsteiner-Gicevicová z Viedenskej univerzity. Jej tím skúmal databázu 471 144 dospelých Britov, ktorí vložili údaje do tzv. biobanky.
Analýzou potom zistili, že v priebehu jedenástich rokov mali ľudia, ktorí si do každého jedla pridávali soľ, o štyridsaťjeden percent vyššiu pravdepodobnosť vzniku rakoviny žalúdka. Tieto zistenia platili aj vtedy, keď výskumníci vylúčili iné premenné, ako napríklad vek, sociálno-ekonomický status a faktory životného štýlu, ako napríklad užívanie alkoholu a tabaku.
„Preto chcú vedci zvýšiť povedomie o príjme soli, aby si ľudia uvedomili riziko vzniku rakoviny žalúdka. Našou štúdiou chceme zvýšiť povedomie o negatívnych účinkoch extrémne vysokej konzumácie soli a poskytnúť základ pre opatrenia na prevenciu rakoviny žalúdka,“ povedal profesor Tilman Kühn z Viedenskej univerzity.