27. apr. 2023 o 15:55
TASR, Koktejl

Bratislavská nemocnica informovala o pacientoch z Bane Nováky: Veľmi vážny stav!

placeholder
V Bani Nováky došlo v stredu 26. apríla podvečer k vyhoreniu metánu.
Zdroj: TASR - Radovan Stoklasa

Dve osoby previezli po výbuchu do Bratislavy.

Domáce správy
27. apr. 2023 o 15:55
Bratislavská nemocnica informovala o pacientoch z Bane Nováky: Veľmi vážny stav!

Dve osoby previezli po výbuchu do Bratislavy.

Dvaja pacienti, ktorí boli privezení do Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) po nešťastnej udalosti v Bani Nováky, sú aj naďalej vo veľmi vážnom stave a zostávajú napojení na umelú pľúcnu ventiláciu. TASR o tom informovala hovorkyňa UNB Eva Kliská.

"Popáleniny sú v rozmedzí medzi 15 až 20 percent, rozsah poranení vnútorných orgánov sa však ešte môže zmeniť," priblížila. Popáleniny sa podľa nej nachádzajú prevažne na tvári a horných končatinách pacientov. "Obidvaja pacienti sa podrobili zákroku na podporu hojenia rán a zostávajú i naďalej pod dohľadom našich zdravotníkov," doplnila Kliská.

O zdravotný stav zranených baníkov sa zaujímala aj prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá telefonovala s riaditeľom UNB Alexandrom Mayerom. "Baníci, ktorí utrpeli ťažké zranenia počas včerajšej nehody v Bani Nováky, sú v profesionálnej starostlivosti zdravotníkov a zdravotníčok, ubezpečil ma o tom počas telefonátu riaditeľ Univerzitnej nemocnice Bratislava Alexander Mayer," uviedla hlava štátu na sociálnej sieti. Prezidentka dúfa, že ich stav sa stabilizuje a že sa čoskoro dostanú z najhoršieho. "Držím im palce a myslím aj na ich rodiny a blízkych, ktorí s nimi tieto ťažké chvíle prežívajú," doplnila.

V Bani Nováky došlo v stredu podvečer pravdepodobne k zapáleniu a vyhoreniu banského plynu - metánu. Deväť ľudí utrpelo na mieste popáleniny alebo sa nadýchali splodín horenia. Zranených prijali nemocnice v Bratislave, Košiciach a Bojniciach. Štyroch ťažko zranených previezli záchranárske vrtuľníky v kritickom stave a umelom spánku.