Všetci dobre poznáme hodnotu a prínosy olív, najmä olivového oleja, no obyvatelia Istrie zašli ešte ďalej – vykurujú pomocou kôstok tohto cenného ovocia. Odkedy cena plynu stúpla, dopyt po tomto spôsobe kúrenia rastie.
„Kôstky sú oveľa lepšie, majú viac kalórií a čo sa týka množstva, spotrebujem asi o 30 % menej než pri peletách,“ hovorí Boris Babić z mesta Vodnjan. Okrem úspory peňazí je podľa neho tento spôsob kúrenia aj ekologický. „Nasypem kôstky dovnútra, malý filter zabraňuje, aby sa dnu dostali iné materiály, a kôstky treba vymieňať každé dva až tri dni,“ vysvetľuje Boris.
Boris míňa približne 30 centov za kilogram kôstok, čo znamená, že tona stojí okolo 300 eur. Týmto spôsobom vykuruje dva byty s rozlohou po 100 štvorcových metrov. Zdá sa, že história sa opakuje – kôstky sa na kúrenie používali už v časoch, keď sa olivový olej lisoval.
„Väčšina týchto kôstok sa dnes v Chorvátsku kompostuje spolu s výliskami, ale je lepšie ich oddeľovať. Takto môžu domácnosti kúriť, keďže majú o 30 % vyššiu výhrevnosť než pelety a cena je približne polovičná,“ hovorí pestovateľ olív a výrobca oleja Sandi Kjavalon.
Po plyne a peletách tak zvíťazili olivové kôstky. „Raz som ho nastavil a kúrenie je naprogramované tak, aby ráno bolo teplo. Keď ideme do práce, vypne sa, a znovu sa zapne, keď sa vrátime domov – takže je vždy teplo,“ dodáva Boris Babić z Vodnjana, ktorý takto dokázal ušetriť nemalé peniaze.
