23. apr. 2024 o 19:50
TASR, Koktejl

Obete sexuálneho zneužívania v Španielsku dostanú odškodné: Zaplatí ho katolícka cirkev?

placeholder
Po rokoch ignorovania tejto otázky sa cirkev v Španielsku po správe ombudsmana ospravedlnila za zneužívanie spáchané príslušníkmi cirkvi. (ilustračné foto)
Zdroj: iStock

Viac podrobností o odškodnení zatiaľ vláda neprezradila.

Zahraničné správy
23. apr. 2024 o 19:50
Obete sexuálneho zneužívania v Španielsku dostanú odškodné: Zaplatí ho katolícka cirkev?

Viac podrobností o odškodnení zatiaľ vláda neprezradila.

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. TASR prevzala informácie z tlačovej agentúry AP.

Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440 000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

Podľa Bolaňosa má plán "vyrovnať dlh obetiam, na ktoré sa desaťročia zabúdalo, a teraz to má naša demokracia napraviť". Dodal, že vláda si to dala ako prioritu. Po rokoch ignorovania tejto otázky sa cirkev v Španielsku po správe ombudsmana ospravedlnila za zneužívanie spáchané príslušníkmi cirkvi. Argumentovala však, že počet obetí je prehnaný. Správa ombudsmana tiež uvádzala, že cirkev tieto trestné činy zanedbávala.

Vláda podľa Bolaňosa dúfa, že plán uskutoční nasledujúce štyri roky v spolupráci s cirkvou. Bude zahŕňať aj bezplatné právne služby pre všetky obete sexuálneho zneužívania a znovu zavedie aj preventívny dohľad na školách.