Väčšine dovolenkujúcich prináša raňajkové „kráľovstvo“ v hoteli množstvo pôžitku. Ak si však doprajete príliš veľa, môžete si všimnúť rapídny pokles energie, a zdravé stravovanie, ktoré ste praktizovali celý rok, ide bokom. Lákavých pokrmov z hotelového bufetu sa však nemusíte zriecť úplne, píše The Sun.
Podľa odborníka na chudnutie Dr. Michaela Mosleyho existuje viacero zdravších možností. Tvorca programu na chudnutie v blogu na svojej webovej stránke vysvetlil, ktorým potravinám by ste sa mali na hotelových raňajkách vyhnúť, a ktoré si naopak môžete dopriať bez rozmýšľania.
Ak chcete zvoliť zdravé raňajky, doktor Mosley navruje, aby ste obmedzili:
- ovocné šťavy,
- pečivo,
- cereálie,
- muffiny a koláče,
- sušené ovocie,
- zemiakové placky (hash browns).
Lekár tiež pripomína, že pri širokom výbere chutných jedál je pravdepodobné, že preplníte svoj tanier, alebo sa vrátite po prídavky. Navrhuje však, aby ste siahli po zdravších potravinách.
Ako si vyskladať zdravé raňajky?
Keď si prezeráte hotelový raňajkový bufet, odporúčame vám, aby ste upriamili pozornosť na tieto potraviny:
- omelety (a iné pokrmy z vajíčok) - pri voľbe prílohy zvoľte zeleninu,
- grécky jogurt s bobuľovitým ovocím,
- zelenina varená, alebo surová - doktor Mosley odporúča varený špenát s vajíčkami,
- syr, orechy a avokádo - zdravé tuky, ktoré vás zasýtia na dlhšiu dobu.
Nezúfajte. Váš raňajkový tanier nemusí byť úplne bez pôžitku počas celého pobytu. Doktor Mosley vymenoval niekoľko ďalších potravín, ktoré si občasne môžete dopriať:
- chlieb - v závislosti od miesta, kde dovolenkujete, môžu existovať zdravšie alternatívy chleba. Vyhnite sa klasike z bielej múky - zvoľte kváskový alebo ražný chlieb,
- klobásy a slanina,
- miestne pochúťky - dovolenka je výnimočná príležitosť, takže so správnou mierou sa nezabudnite zapojiť do ochutnávania lokálnych špecialít.