Prechod na vegánsku stravu môže napomôcť chudnutiu tým, že znižuje zápaly v tele. Tvrdí to kalifornská vedkyňa českého pôvodu. Tá porovnala rastlinnú stravu s takzvanou stredomorskou, ktorá zahŕňa mierne množstvo rýb, hydiny, mliečnych výrobkov a vajec. Doktorka Hana Kahleová pôsobiaca v Kalifornii tvrdí, že úplné vyradenie týchto potravín viedlo k zníženiu produkcie kyselín v tele. Jej tím viedol štvormesačný experimentálny výskum, ktorého výsledky publikoval časopis Frontiers in Nutrition.
Tím doktorky Kahleovej zistil, že prechod na nízkotučnú vegánsku stravu môže výrazne znížiť celkovú kyslosť organizmu. Táto zmena bola spojená s úbytkom hmotnosti. "Konzumácia potravín produkujúcich kyseliny, ako je mäso, vajcia a mliečne výrobky, môže zvýšiť diétnu kyslú záťaž, teda množstvo prijatých kyselín, spôsobiť zápaly spojené s priberaním na váhe. Nahradenie živočíšnych produktov rastlinnými potravinami, ako sú listová zelenina, bobule alebo strukoviny, môže pomôcť podporiť zdravie," tvrdí doktorka Hana Kahleová.
Do štúdie bolo zaradených 62 dospelých s nadváhou, ktorí boli náhodne rozdelení, aby počas 16 týždňov dodržiavali stredomorskú alebo nízkotučnú vegánsku stravu. Nasledovalo štvortýždňové prechodné obdobie a potom ďalších šestnásť týždňov na opačnej diéte.
Vedci starostlivo sledovali stravovacie záznamy účastníkov, aby vypočítali ich kyslú záťaž – ukazovateľ čistej produkcie kyselín v tele z konzumovaných potravín. Podľa autorov potraviny ako mäso, ryby, vajcia a syr zvyšujú produkciu kyselín v tele, čo je zmena spojená s chronickými zápalmi a následným nárastom telesnej hmotnosti. Rastlinná strava je zásaditejšia a je spájaná s chudnutím, zlepšenou citlivosťou na inzulín a nižším krvným tlakom.
Autori zistili, že kyslá záťaž sa pri vegánskej strave významne znížila, zatiaľ čo pri stredomorskej diéte nedošlo k žiadnej podstatnej zmene. Toto zníženie je podľa nich spojené s významným úbytkom hmotnosti, ktorý pretrval aj po zohľadnení zmien v príjme kalórií. Účastníci štúdie schudli až o päť kilogramov na vegánskej strave, zatiaľ čo pri stredomorskej diéte nebola zaznamenaná žiadna zmena.
Preto autori odporúčajú vyššiu konzumáciu zásadotvorných potravín, ako je listová zelenina, brokolica, červená repa, špargľa, cesnak, mrkva a kapusta, ďalej ovocie ako bobule, jablká, čerešne, marhule alebo melón cantalup. Alkalizujúci účinok môžu mať podľa nich aj strukoviny ako šošovica, cícer, hrach, fazuľa či sója a obilniny ako quinoa alebo proso. „Alkalizujúci účinok vegánskej stravy môže byť nezávislým mechanizmom, ktorým vegánska strava podporuje chudnutie,“ uzavreli autori.
