Avšak výskumy s posledných dvadsiatich rokov naznačujú, že keď sa to s ňou nepreháňa, môže byť nápojom, ktorý môže zdravie niektorých telesných systémov podporovať. Striedma konzumácia podporuje zdravie srdca a ciev a tiež niektorých metabolických funkcií. Podľa ďalšieho výskumu je pitie troch šálok denne zdraviu prospešné.
Je to množstvo, ktoré znižuje riziko kardiometabolických ochorení, ako je diabetes typu 2, ischemická choroba srdca a mŕtvica. U tých, ktorí pijú toto množstvo kávy, je riziko znížené takmer o polovicu v porovnaní s tými, ktorí pijú menej ako jednu šálku kávy denne.
Vedci z Číny analyzovali údaje z britskej Biobanky. Z týchto údajov vylúčili jedincov, ktorí mali nejednoznačné informácie o tom, koľko čaju, kávy alebo kofeínu denne skonzumujú. Výsledky srdcových ochorení účastníkov boli identifikované na základe zdravotných vyšetrení, údajov o primárnej starostlivosti, súvisiacich údajov z lôžkových nemocníc a záznamov registra úmrtí.
„Hoci každý, kto pil kávu a kofeín, mal nižšie riziko rozvoja nových kardiometabolických ochorení, tí, ktorí uviedli, že vypili asi tri šálky denne, mali najnižšie riziko,“ uvádzajú autori z Číny.