Šport
photo Foto
video Video
03. dec. 2023 o 21:11
TASR, Koktejl

Svetový pohár: Petra Vlhová dnes v obrovskom slalome v TOP 5, znova triumfovala Brignoneová

placeholder
Slovenská lyžiarka Petra Vlhová v obrovskom slalome Svetového pohára v kanadskom stredisku Tremblant.
Zdroj: TASR

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová skončila piata v obrovskom slalome Svetového pohára v kanadskom Tremblante.

Šport
03. dec. 2023 o 21:11
Svetový pohár: Petra Vlhová dnes v obrovskom slalome v TOP 5, znova triumfovala Brignoneová

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová skončila piata v obrovskom slalome Svetového pohára v kanadskom Tremblante.

Po úvodnej jazde bola na čele, no v druhej stratila zo svojho náskoku takmer dve sekundy a v cieli mala manko 0,67 s. Preteky vyhrala Talianka Federica Brignoneová, ktorá sa najlepšie popasovala so snežením a náročnými poveternostnými podmienkami. Pódium doplnili Lara Gutová-Behramiová zo Švajčiarska (+0,33) a Američanka Mikaela Shiffrinová (+0,39 s).

Brignoneová tak vyhrala oba „obráky“ v kanadskom stredisku a o deň vylepšila svoj rekord najstaršej víťazky obrovského slalomu SP. Zároveň dosiahla 23. víťazstvo v kariére a jubilejné desiate v disciplíne. V tejto sezóne má držiteľka veľkého krištáľového glóbusu z roku 2020 okrem dvoch triumfov na konte aj jedno pódium.

Celkové vedenie v disciplíne v prebiehajúcej sezóne však udržala Gutová-Behramiová o päť bodov pred Brignoneovou. V celkovom hodnotení zas navýšila Shiffrinová náskok pred Vlhovou na 79 bodov.

„Po úvodnom kole som už neverila. Do druhého som však išla s prístupom všetko alebo nič. V takýchto podmienkach sme veľakrát trénovali. Pred druhým kolom mi brat povedal: 'To je v poriadku, takto sme trénovali celé mesiace. Ukáž maximum.' Videla som, že pre ostatné pretekárky to bolo náročné. Ja som si to chcela užiť,“ povedala 33-ročná víťazka pre FIS.

Vlhová figurovala po prvom kole, ktoré staval jej tréner Mauro Pini, na čele s náskokom päť stotín sekundy na Shiffrinovú. V sekunde pritom boli len štyri lyžiarky a Brignoneová bola šiesta s mankom 1,22 sekundy. Vo finálovej jazde sa však podmienky zhoršili, vietor v kombinácii s hustým snežením výrazne znižoval viditeľnosť, najmä v hornej časti trate.

Už od štartu druhého kola sa Vlhovej náskok výrazne skresával a v polovici trate z neho stratila sekundu. Nenadviazala tak na sobotňajšie druhé miesto z rovnakého strediska. Taký istý výsledok dosiahla predtým aj v slalome v americkom Killingtone. Celkovo má na konte v tejto sezóne štyri pódia vrátane triumfu v slalome vo fínskom Levi.

Brignoneovej vyšla najlepšie práve prvá problematická časť, kde získala až trištvrte sekundy. Náskok pomaly navyšovala a potvrdila formu zo sobotňajších pretekov, ktoré taktiež postihli nepriaznivé podmienky.