21. dec. 2023 o 16:00
mob, TASR, Koktejl

Už nemá žiadnu nádej: Zdrvujúce slová exmanažéra o Michaelovi Schumacherovi!

placeholder
Bývalý manažér Michaela Schumachera Willi Weber.
Zdroj: Profimedia

Od nešťastnej nehody čoskoro uplynie 10 rokov.

Šport
21. dec. 2023 o 16:00
Už nemá žiadnu nádej: Zdrvujúce slová exmanažéra o Michaelovi Schumacherovi!

Od nešťastnej nehody čoskoro uplynie 10 rokov.

Tragická udalosť, pri ktorej si Michael Schumacher (54) po páde na lyžiach poranil mozog, sa udiala 29. decembra 2013 vo francúzskych Alpách. Po nehode absolvoval niekoľko operácií, aby vôbec prežil. Z umelého spánku ho lekári zobúdzali viac ako päť mesiacov. Na verejnosti sa neobjavil od nešťastnej lyžovačky a o jeho zdravotnom stave sa vedú polemiky, pretože najbližšia rodina odmieta zverejňovať akékoľvek konkrétne informácie.

Jedným z mála ľudí, ktorí videli Schumachera po nehode bol bývalý prezident Medzinárodnej automobilovej federácie (FIA) Jean Todt. Ten v roku 2020 vyjadril nádej, že sa jeho dobrý kamarát ešte niekedy objaví na verejnosti. „Jeho rodina robí pre to všetko. Aj on tvrdo bojuje,“ uviedol Todt, ktorý údajne navštívil Schumacherovcov v ich sídle v Ženeve

Kto sa však k nemu ani po rokoch nedostal bol jeho niekdajší manažér Willi Weber. Ten v decembrovom rozhovore pre nemecký Express prezradil, že už nemá žiadnu nádej, že ho znova uvidí, pretože ani po 10 rokoch neprichádzajú pozitívne správy. "Žiaľ, keď si teraz spomeniem na Michaela, už nemám nádej, že ho ešte niekedy uvidím. Bez akýchkoľvek pozitívnych správ po desiatich rokoch," povedal na rovinu.

„Veľmi ľutujem a obviňujem sa. Mala som navštíviť Michaela v nemocnici. Po jeho nehode som smútil ako pes. Neskutočne ma to zasiahlo, viete si to predstaviť. Samozrejme aj to, že Corinna už nedovolila žiadne návštevy. Prišiel ale bod, keď som sa musel od neho oslobodiť a nechal ho ísť,“ povedal Weber a dodal, že ľudia sa ho aj roky po nehode stále pýtali na Schumacherov stav.

Michael Schumacher sa narodil 3. januára 1969 v meste Hürth. O šesť rokov neskôr sa narodil jeho brat Ralf, tiež niekdajší jazdec F1. Svoju úspešnú kariéru zahájil Michael Schumacher v motokárach, ku ktorým ho priviedol otec. Aby mohol 12-ročný budúci šampión F1 štartovať na motokárových majstrovstvách Nemecka, musel mu otec vybaviť špeciálne povolenie, lebo nemecké predpisy povoľovali štart len jazdcom starším ako 14 rokov.

Už v roku 1984 vyhral juniorské majstrovstvá Nemecka a rok neskôr obhájil nielen tento titul, ale sa stal aj juniorským vicemajstrom sveta. V motokárach zaznamenal aj ďalšie víťazstvá, napríklad v roku 1987 triumfoval na nemeckých majstrovstvách a získal aj titul majstra Európy.

V roku 1988 si presadol z motokáry do monopostu seriálu Formula König, v ktorom vyhral deväť z desiatich pretekov a stal sa majstrom Nemecka. V tom istom roku ešte stihol štyri preteky európskych majstrovstiev Formuly Ford 1600 a po víťazstve v Zandvoorte si zaistil druhé miesto na majstrovstvách Európy a 6. miesto na majstrovstvách Nemecka.

Po viac ako ročnom pôsobení v seriály Formula 3 v tíme WTS sa v roku 1991 začala Schumacherova úspešná kariéra pilota F1. Prvú veľkú cenu absolvoval v Belgicku ako pilot stajne Jordan. O rok neskôr v roku 1992 na tom istom belgickom okruhu Spa-Francorchamps vyhral prvú veľkú cenu, ale už vo farbách tímu Benetton.

Svoj obrovský talent naplno predviedol v roku 1994, keď sa prvýkrát stal svetovým šampiónom. Titul majstra sveta obhájil ako jazdec Benettonu aj v roku 1995. V roku 1996 vymenil Michael Schumacher Benetton za Ferarri a v červenom monoposte so vzpínajúcim sa koňom v logu vyhral v rokoch 2000-2004 päť titulov majstra sveta v rade, pričom napríklad v ročníku 2002 sa v 17-tich pretekoch postavil 17-krát na niektorý zo stupňov víťazov.

Poslednú sezónu v stajni Ferrari odjazdil v roku 2006 a skončil ako vicemajster sveta. Následne prerušil aktívnu kariéru a do roku 2009 patril k poradcom tímu Ferrari. So stajňou Mercedes podpísal v roku 2009 trojročný kontrakt a v roku 2010 sa vrátil do kolotoča pretekov veľkých cien. Definitívny koniec svojej kariéry oznámil 4. októbra 2012.

Od roku 1995 je ženatý s Corinou Schumacherovou, rodenou Betschovou, s ktorou má dve deti - dcéru Ginu-Mariu a syn Micka, tiež automobilového pretekára. Pred vážnym úrazom na lyžiach sa okrem pretekaniu na monopostoch F1 venoval aj futbalu, bol členom švajčiarskych treťoligových klubov FC Aubonne a FC Echichens.

O svoje nie malé príjmy sa Michael Schumacher podelil prostredníctvom rôznych charitatívnych projektov a pôsobil aj ako vyslanec UNESCO.

V SARAJEVE MÁ SVOJU ULICU

Zhromaždenie sarajevského kantónu rozhodlo v roku 2022 o premenovaní A-transverzály v oblasti Novi Grad - Dobrinja A a Saraj-Polje na transverzálu Michaela Schumachera. Zastupiteľstvo metropoly Bosny a Hercegoviny vzdalo hold sedemnásobnému majstrovi sveta vo Formule 1 za to, ako v minulosti pomohol obyvateľom mesta. V Sarajeve už predtým udelili Schumacherovi čestné občianstvo. V 90. rokoch dvakrát navštívil mesto ako veľvyslanec UNESCO a člen charitatívnej organizácie U.S. HOPE. Venoval finančné prostriedky pre deti, ktoré utrpeli zranenia v občianskej vojne v rokoch 1992-1995.