03. apr. 2024 o 17:00
krsk, Koktejl

Turistov v populárnej destinácii čaká cez letnú sezónu šok: Drastická zmena na plážach

placeholder
Grécko je rajom dovolenkárov (ilustračné foto).
Zdroj: iStock

Zmeny v dovolenkovej krajine šokujú turistov.

Cestovanie
03. apr. 2024 o 17:00
Turistov v populárnej destinácii čaká cez letnú sezónu šok: Drastická zmena na plážach

Zmeny v dovolenkovej krajine šokujú turistov.

V Grécku prijali nový zákon, ktorý zavádza prísnejšie pravidlá pre pláže. Vyžaduje, aby 70 % priestoru na každej pláži v Grécku zostalo bez lehátok. Cieľom je zabrániť preplneniu pláží, informuje web Greek Reporter. Toto nové opatrenie, ktoré zahŕňa viacero pravidiel, prichádza pred letnou sezónou. Jeho cieľom je zlepšiť prístup verejnosti na známe grécke pobrežie, aby sa pláže stali usporiadanejšími.

Jedna z hlavných zmien nariaďuje, aby väčšina pláže zostala bez lehátok. V chránených oblastiach musí byť 85 % plážového priestoru bez nich. V snahe zabezpečiť ľahký prístup do vody sa bude presadzovať aj minimálna vzdialenosť štyroch metrov medzi lekátkami a brehovou čiarou.

V ekologicky bohatých oblastiach budú zriadené takzvané "nedotknuteľné pláže", kde budú lehátka úplne zakázané. V novom zákone sa tiež uvádza, že najmenej polovica pláží musí zostať otvorená pre verejnosť. Má to zabrániť tomu, aby oblasti zabrali požičovne slnečníkov a bary.

V posledných rokoch sa čoraz častejšie objavujú obavy z monopolizácie pláží hotelmi a plážovými podnikmi, čo obmedzuje prístup verejnosti. Prenájmy koncesií sa tak budú prideľovať aj prostredníctvom online aukcií, aby sa predišlo akýmkoľvek nekalým obchodom a zvýšila sa transparentnosť.