21. feb. 2024 o 15:03
TASR, Koktejl

Európska krajina v pozore kvôli Rusku, operačný šéf tajnej služby: Moskva mení taktiku!

placeholder
Rusko predstavuje pre Švédsko najväčšiu bezpečnostnú hrozbu, tvrdí tajná služba (ilustračné foto).
Zdroj: iStock

Rusko nie je jediná bezpečnostná hrozba.

Zahraničné správy
21. feb. 2024 o 15:03
Európska krajina v pozore kvôli Rusku, operačný šéf tajnej služby: Moskva mení taktiku!

Rusko nie je jediná bezpečnostná hrozba.

Rusko je pre Švédsko hlavnou medzinárodnou bezpečnostnou hrozbou, uviedla v stredu švédska spravodajská služba SÄPO. Zároveň varovala, že zahraniční nepriateľa sa môžu pokúsiť využiť zvýšené riziko násilia zo strany islamistov a krajnej pravice. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

"Všetci sa musíme naučiť žiť s vážnou bezpečnostnou situáciou," uviedla šéfka SÄPO Charlotte von Essenová na tlačovej konferencii venovanej výročnej správy o hrozbách, ktorým čelí Švédsko. "Predovšetkým Rusko, ale aj Čína a Irán stále predstavujú pre Švédsko najväčšiu hrozbu a pracujú, do určitej miery tiež spolupracujú, na zmene súčasného bezpečnostného systému," povedala von Essenová.

Vlani v lete Švédsko zvýšilo úroveň teroristickej hrozby v krajiny z tretieho na štvrtý stupeň z piatich. Spravilo tak po niekoľkých incidentoch, pri ktorých prišlo vo Švédsku a jeho susedných krajinách k páleniu Koránu, čo rozhnevalo moslimov a vyvolalo vyhrážky od džihádistov.

Vo vyhlásení k výročnej správe SÄPO tiež uvádza, že hrozby zo strany krajnej pravice a islamistických skupín by mohli podnecovať alebo využívať nepriateľa Švédska zo zahraničia. "Zahraničné mocnosti môžu využiť násilných extrémistov a iné typy organizácií a jednotlivcov ako zástupcov na vykonávanie činnosti ohrozujúcej bezpečnosť, ktorú možno poprieť," uvádza SÄPO.

Operačný šéf SÄPO Fredrik Hallstrom na tlačovej konferencii v stredu uviedol, že západné krajiny vyhosťujú rastúci počet ruských špiónov. Moskva podľa neho mení svoju taktiku a používa metódy, ktoré sú viac oportunistické.

Švédsko sa spolu s Fínskom rozhodlo v reakcii na inváziu Ruska na Ukrajinu odkloniť od svojej politiky neutrality a požiadať o vstup do Severoatlantickej aliancie. Zatiaľ čo Fínsko vstúpilo do NATO už vlani, žiadosť Švédska musí stále schváliť Maďarsko. Parlament v Budapešti by o nej mohol hlasovať budúci týždeň.