13. aug. 2023 o 18:00
NK, Koktejl

Experti odhalili 6 potravín, kvôli ktorým sa viac potíte: TOMUTO sa v lete vyhnite!

placeholder
Nadmerné potenie môže byť spôsobené aj tým, čo konzumujete. (ilustračné foto)
Zdroj: iStock

Na zoznam sa dostali obľúbené pochúťky.

Zaujímavosti
13. aug. 2023 o 18:00
Experti odhalili 6 potravín, kvôli ktorým sa viac potíte: TOMUTO sa v lete vyhnite!

Na zoznam sa dostali obľúbené pochúťky.

Svet opäť zažíva vlnu horúčav. Ale aj keď práve teraz robíte všetko pre to, aby ste sa ochladili, za nadmerným potením sa môže skrývať aj vaša strava. V tomto prípade nejde len o pikantné jedlo alebo horúcu polievku. Portál BestLife Online odhalil šesť potravín, kvôli ktorým sa môžete viac potiť.

Párky v rožku

Či už ich grilujete na záhrade, alebo si ich kúpite na kúpalisku, hot-dogy sú v lete obľúbené. Ako však vysvetlil registrovaný odborník na výživu Cesar Sauza, konzumácia spracovaného mäsa môže naštartovať potenie.

"Pravdepodobne spôsobujú potenie v dôsledku vysokého obsahu sodíka, čo vedie k tomu, že naše telo potrebuje uvoľniť jeho nadbytočné množstvo prostredníctvom potu," povedal Sauza a dodal, že hot-dogy obsahujú aj veľa nasýtených tukov, ktoré zvyšujú záťaž nášho tela.

Zemiakové lupienky

"Čipsy prispievajú k zadržiavaniu vody v tele. Podobne ako pri párkoch v rožku, nadbytok sodíka v čipsoch vedie k nadúvaniu a zvýšeniu telesnej teploty, čo podnecuje telo k poteniu v snahe regulovať vnútorné teplo," povedala registrovaná odborníčka na holistickú výživu Taylor Osbaldeston.

Kokos

Podľa Kierana Sheridana, odborníka na fyzioterapiu, obsahujú kokosové orechy veľa tuku. "Kokosové orechy patria medzi potraviny s vysokým obsahom tuku, čo znamená, že sa pri nich budete v horúčavách skôr potiť. Je to preto, že keď sa vaše telo zahreje, začne rozkladať tukové bunky a uvoľňovať ich uloženú energiu vo forme tepla," vysvetľuje Sheridan.

Horká čokoláda
Táto pochúťka obsahuje zo všetkých čokolád najviac kofeínu. (ilustračné foto)
Táto pochúťka obsahuje zo všetkých čokolád najviac kofeínu. (ilustračné foto)
Zdroj: iStock

"Potraviny obsahujúce kofeín potenciálne vedú k zvýšenému poteniu v dôsledku ich stimulačného účinku na organizmus," povedala odborníčka na výživu Lisa Richards. Kofeín môže podľa nej dočasne zvýšiť srdcovú frekvenciu, rýchlosť metabolizmu a krvný obeh, a to všetko môže zvýšiť telesnú teplotu.

"Keď sa telo snaží ochladiť, spustí sa potenie ako prirodzený ochladzovací mechanizmus. Hoci sa účinok kofeínu na potenie u jednotlivých ľudí líši, nie je nezvyčajné, že sa ľudia po konzumácii výrobkov bohatých na kofeín, ako je napríklad horká čokoláda, potia viac," dodala.

Sladkosti

Potenie môžu zvýšiť aj iné sladkosti, bez ohľadu na obsah kofeínu. Podľa odborníčky má totiž väčšina vysoký obsah pridaného cukru, ktorý je tiež jedným zo spúšťačov potenia. Sladké potraviny spôsobujú rýchle zvýšenie hladiny cukru v krvi, čo vedie k zvýšeniu metabolickej produkcie tepla. Aby sa telo tohto tepla zbavilo, začne sa potiť.

Čili papričky

Michael May, lekársky riaditeľ a hlavný chirurg londýnskej kliniky Wimpole, vysvetľuje, že čili papričky obsahujú zložku nazývanú kapsaicín. To je to, čo zahrieva vaše ústa - a zvyšok vášho tela. "Kapsaicín spúšťa nervové receptory a zvyšuje telesnú teplotu, čím zvyšuje potenie ako prirodzenú reakciu na ochladenie," povedal May.