26. apr. 2024 o 19:00
lv, Koktejl

Lekár prezradil dôvod, prečo musíte pred spláchnutím zavrieť veko toalety: Nechutná pravda!

placeholder
Robíte aj vy pri splachovaní WC chybu? (ilustračné foto).
Zdroj: iStock

Na toto len tak skoro nezabudnete.

Zaujímavosti
26. apr. 2024 o 19:00
Lekár prezradil dôvod, prečo musíte pred spláchnutím zavrieť veko toalety: Nechutná pravda!

Na toto len tak skoro nezabudnete.

Kedy ste naposledy dali pred spláchnutím dole záchodové veko? Ak si to nepamätáte, máme pre vás nepríjemnú správu. V nedávnom videu na TikToku sa Dr. Karan Rajan podelil o svoje vedecké poznatky a vysvetlil, aké sú naše toalety v skutočnosti špinavé, a aké nebezpečenstvá na nás "číhajú" v prípade splachovania s otvorenou záchodovou doskou, píše HuffingtonPost.

„Vaše mizerné ľudské oči to nevidia, ale zakaždým, keď spláchnete záchod s otvoreným vekom, vytvoríte smršť častíc odpadových vôd," povedal doktor v klipe na sociálnej sieti a ďalej vysvetlil, že vďaka tomu sa aerosólovo malé čiastočky vody z toalety šíria vzduchom po celom priestore.

Tieto kvapôčky sa pohybovali rýchlosťou dva metre za sekundu a len za osem sekúnd dosiahli výšku 1,5 metra nad záchodovou misou. A nielen to, niektoré z najmenších kvapôčok mohli zostať vo vzduchu aj viac ako niekoľko minút, čo Dr. Rajan opisuje ako "optimálnu výšku nosa" pre nič netušiacich ľudí. Ak by to nebolo dostatočne znepokojujúce, Dr. Rajan ďalej uviedol, že rôzne patogény, ako napríklad E.coli, adenovírus, norovírus, môžu byť takto "poletovať" po priestore.

Doktor Rajan odporúča, aby ste pred spláchnutím zatvorili poklop, aby sa tieto kvapôčky nešírili, a aby ste pravidelne dezinfikovali záchodovú misu aj záchodovú kefu, aby ste znížili tým množstvo patogénov. Okrem toho radí, aby ste presunuli svoju zubnú kefku z ohniska nákazy, keďže si ju dávate do úst každý deň. Takisto pripomína, že sa to týka aj všetkého, čo si pravidelne prikladáte na tvár.