11. apr. 2024 o 21:39
TASR, Koktejl

Šťastie stálo na ich strane: Stroskotancov na ostrove zachránil nápis z palmových listov!

placeholder
Mužov v utorok našli v dobrom zdravotnom stave na neobývanom 32-hektárovom ostrovčeku Pikelot.
Zdroj: Facebook/U.S. Coast Guard Forces Micronesia

Piloti ich lokalizovali podľa nápisu HELP (POMOC).

Zahraničné krimi
11. apr. 2024 o 21:39
Šťastie stálo na ich strane: Stroskotancov na ostrove zachránil nápis z palmových listov!

Piloti ich lokalizovali podľa nápisu HELP (POMOC).

Americká pobrežná stráž vo štvrtok oznámila, že sa jej podarilo zachrániť troch stroskotancov, ktorí uviazli na opustenom ostrove v západnej časti Tichého oceánu. Piloti lietadla amerických námorných síl ich lokalizovali podľa nápisu "HELP" (POMOC) vytvoreného z palmových listov. Informuje o tom TASR podľa správy agentúry Reuters.

Mužov v utorok našli v dobrom zdravotnom stave na neobývanom 32-hektárovom ostrovčeku Pikelot približne 660 km juhovýchodne od ostrova Guam, uviedla americká pobrežná stráž. Ich identitu a štátnu príslušnosť nezverejnila.

Trojica skúsených námorníkov sa ešte na Veľkonočnú nedeľu vydala na plavbu na 20-metrovom otvorenom člne s prívesným motorom z atolu Polowat východne od ostrovčeka Pikelot.

O šesť dní neskôr, keď sa nevrátili, ich neter zalarmovala úrady a americká pobrežná stráž v spolupráci s námorníctvom spustila záchrannú akciu. Pôvodná oblasť pátrania mala viac ako 78.000 štvorcových námorných míľ, priblížila pobrežná stráž.

Lietadlo amerických námorných síl P-8 Poseidon spozorovalo provizórny nápis "HELP" z palmových listov a spustilo záchrannú akciu. "Tento vynaliezavý čin bol kľúčový pri" ich lokalizácii," povedala predstaviteľka americkej pobrežnej stráže Chelsea Garciová.

Mužom vlny poškodili závesný motor na ich člne a privolať pomoc nedokázali, pretože na vysielačke sa vybili baterky, napísala americká televízia CNN. Na ostrovčeku, ktorý je súčasťou Mikronézie, mali prístup k pitnej vode a jedlu.

Na Pikelote stroskotali tri osoby aj v roku 2020, keď ich lodi došlo palivo. Americkej armáde sa ich vtedy podarilo nájsť vďaka nápisu "SOS" na pláži.