27. dec. 2023 o 17:00
Dominika Vargová, Koktejl

Srdcervúci osud hviezdy filmu Sám doma: Herec o vlások unikol smrti!

placeholder
Tim Curry vo filme Sám doma.
Zdroj: Profimedia

Smrti ušiel len o kúsok.

Zaujímavosti
27. dec. 2023 o 17:00
Srdcervúci osud hviezdy filmu Sám doma: Herec o vlások unikol smrti!

Smrti ušiel len o kúsok.

V tomto ročnom období oslavujú filmoví fanúšikovia Vianoce so svojimi obľúbenými filmami. Medzi ne patrí aj Sám doma a jeho pokračovanie s Macaulayom Culkinom v úlohe Kevina McCallistera, informuje web The Hollywood Reporter. Dobrodružstvo najsamostatnejšieho osemročného chlapca pokračuje vo filme Sám doma 2: Stratený v New Yorku z roku 1992, ktorý nasledoval po úspešnom origináli z roku 1990.

V skutočnom príbehu jednej z postavy však došlo k zdrvujúcemu zvratu. Sám doma 2 obsahuje mnoho známych tvári ako Catherine O´Havarovú, ktorá stvárnila najzábudlivejšiu matku na svete a Kevinových zlodejských nepriateľov Harryho (Joe Pesci) a Marva (Daniel Stern.)

Najpamätnejší prírastok do hereckého obsadenia však prišiel v podobe hotelového recepčného pána Hectora (Tim Curry), ktorý je pre Kevina profesionálnym súperom. Celý film sa ho snaží chytiť v luxusnom newyorskom hoteli Plaza. Jeho podozrievavé a nadradené správanie z neho robí dokonalý protipól pre pouličného Kevina.

Práve preto patrí sekcia s jeho hotelovými kolegami, ktorí sú podvedení a majú dočinenia s gangstrom s pištoľou, k najobľúbenejším a vyústila do kultového citátu: „Veselé Vianoce, ty špinavé zviera.“

Britský herec Curry, ktorý má v súčasnosti 77 rokov, bol ikonickou postavou vo filme Sám doma 2, ale už aj pred týmto filmom bol uznávanou hviezdou. Zahral si vo filme To (IT) z roku 1990, kde stvárnil klauna Pennyweisa. Objavil sa tiež vo filmoch ako Rocky Horor Picture Show, Legenda, Annie, Charlieho anjeli, Muppet Treasure Island a Will & Grace.

V roku 2012 však Curry takmer zomrel, keď utrpel mŕtvicu, po ktorej zostal na invalidnom vozíku. Stratil pohyblivosť nôh a vyžadoval si fyzickú a logopedickú terapiu. O jeho mŕtvici takmer nikto nevedel, až v roku 2013 jeho zástupca pre The Hollywood Reporter potvrdil, že sa to stalo v lete predchádzajúceho roka.

„Tim mal minulý rok mŕtvicu,“ povedal pre publikáciu. „Chodil na fyzioterapiu, darilo sa mu veľmi dobre a stále má svoj zmysel pre humor. Ďakuje všetkým za priania,“ dodal. Hoci sa po mŕtvici stiahol zo svetiel reflektorov, Curry, ktorý mal už za sebou významnú kariéru hlasového herca, mohol sporadicky pokračovať v práci.

Nahovoril videohry SpongeBob SquarePants, animované filmy Barbie a kreslené filmy Mighty Ducks. Viedol tiež herecké obsadenie Nickelodeon´s The Wild Thornberrys ako Nigel Thornberry, v rokoch 2012-2014 nahovoril Stars Wars.

V roku 2015 sa prvýkrát objavil na verejnosti pri príležitosti odovzdávania cien Tony, kde mu bola udelená špeciálna cena Actors Fund za celoživotné dielo. V rozhovore s novinármi prezradil, že sa mu darí dobre a ukázal, že nestratil zmysel pre humor. „Urobil som niekoľko benefícií pre Actors Fund a je to úžasná organizácia. Dúfam, že ju nikdy nebudem musieť použiť,“ povedal.

Curry sa venoval aj otázke svojej mŕtvice a priznal, že jeho humor mu pomohol pri zotavovaní. „Nie je ľahké si ho udržať. Je to súčasť mojej DNA,“ vysvetlil. Odvtedy sa príležitostne objavuje na kongresoch, aby sa pozdravil s fanúšikmi, ktorí si ho veľmi vážia.