21. júl. 2023 o 06:56
TASR, Koktejl

Južná Kórea varuje pred jadrovým útokom: Bude to znamenať koniec!

placeholder
Pohľad na odpálenie severokórejskej rakety.
Zdroj: TASR/AP

Napätie medzi krajinami narastá.

Zahraničná politika
21. júl. 2023 o 06:56
Južná Kórea varuje pred jadrovým útokom: Bude to znamenať koniec!

Napätie medzi krajinami narastá.

Ak Severná Kórea zaútočí jadrovými zbraňami, musí počítať s tým, že to bude "koniec" jej režimu, varovalo v piatok juhokórejské ministerstvo obrany. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry DPA.

Soul varovaním reagoval na predchádzajúce vyhlásenia Pchjongjangu o možnom jadrovom konflikte, uviedla juhokórejská tlačová agentúra Jonhap. Ak Severná Kórea zaútočí jadrovými zbraňami, nasledovať bude "okamžitá, zdrvujúca a rázna odpoveď aliancie", citovala agentúra Jonhap ministerstvo.

Takýto útok by "viedol ku koncu režimu v Severnej Kórei", dodala Jonhap. Severná Kórea (KĽDR) vo štvrtok kritizovala príchod americkej jadrovej ponorky do prístavu Pusan v Južnej Kórei a vyhlásila, že tento krok môže "prakticky spustiť najhoršiu krízu a jadrový konflikt". Severná Kórea obvinila Spojené štáty z "nehorázneho jadrového vydierania".

Napätie na Kórejskom polostrove nedávno výrazne stúplo, pripomína DPA. Severná Kórea podnikla už minulý rok bezprecedentnú sériu raketových testov a tento rok niekoľkokrát testovala rakety schopné niesť jadrové zbrane.

USA sa chcú stretnúť so svojimi dvoma ázijskými spojencami Japonskom a Južnou Kóreou v auguste na summite. Medzi hlavnými bodmi programu bude pravdepodobne práve konflikt so Severnou Kóreou.