03. jún. 2023 o 14:00
žani, Koktejl

Slová plné bolesti! Kamarát netušil, že vidí Heribana († 43) naposledy: Objal by som ho intenzívnejšie

placeholder
Rozlúčka s Danom Heribanom v SND.
Zdroj: TASR, TASR - Dano Veselský

Náhla smrť Dana Heribana († 43) zasiahla všetkých.

Celebrity
03. jún. 2023 o 14:00
Slová plné bolesti! Kamarát netušil, že vidí Heribana († 43) naposledy: Objal by som ho intenzívnejšie

Náhla smrť Dana Heribana († 43) zasiahla všetkých.

Herec a hudobník sa nezmazateľne zapísal do srdca obrovskému množstvu ľudí. Obľúbili si ho pre jeho talent, humor, ľudskosť a priateľskú povahu. Keď na neho spomínajú kamaráti, slzy do očí sa hrnú azda každému. V utorok sa s Heribanom v Slovenskom národnom divadle lúčili kolegovia z dvoch divadiel, v ktorých najdlhšie pôsobil, ale aj herci a spolupracovníci, ktorí s umelcom nakrúcali seriály a filmy, a ďalšie osobnosti.

Smútok doľahol aj na jeho dlhoročného kamaráta Petra Cagalu (43), ktorý je riaditeľom Mestského kultúrneho strediska v Trnave. "S Danom som sa stretol po prvýkrát v roku 1999 pri skúšaní predstavenia Figarova svadba od P.A.C de Beaumarchais, ktorú režíroval Kamil Žiška v rámci Trnavského túlavého divadla. Jeho vstup na javisko znamenal, že diváci, ale aj my herci sme sa nevedeli prestať smiať a to Dano nemusel ani nič povedať, jemu stačil pohľad. Jeho vstup do môjho života znamenal, že som našiel kamaráta, ktorý disponoval obrovskou dávkou nezištnej lásky a napriek svojim talentom (nebolo ich málo) bol nesmierne pokorný," porozprával pre Koktejl.sk.

Nedokázal nájsť slová, ktoré by vystihovali vďaku za to, že Dana mohol stretnúť. "To čo k nemu cítim je stále rovnaké, postavené na momentoch, keď sme spolu zdieľali naše životy a jeho neprítomnosť na tom nemôže nič zmeniť. Každá chvíľa s ním bola nezabudnuteľne intenzívna," dodal.

S kamarátom a obľúbeným hercom sa naposledy videli približne pred mesiacom. "Zaklopal na dvere kancelárie Mestského kultúrneho strediska – Zaži v Trnave, podal nám svoje nové CD a spýtal sa, ako žijeme. Prehodili sme pár slov, nabalili mu pre deti pexeso a tešili sa spoločne, ako si zahrá na Trnavskom Jazzyku," opísal smutne s tým, že Danov album dnes ticho leží na stole.

Vtedy nemohol tušiť, že sa už nikdy neuvidia. O kamarátovi sa mu veľmi ťažko hovorí v minulom čase. "Daniel Heriban bol totiž nielen vynikajúci umelec, ale najmä bezprostredný a vnímavý človek, kolega a kamarát, Trnavčan, v ktorého prítomnosti bolo vždy čosi úsmevné a čosi príjemné. A s tým sa ťažko lúči," zaspomínal si na dlhoročného priateľa.

"Keby bolo možné, zdržali by sme vtedy Dana dlhšie a objali ho intenzívnejšie, analógovejšie, ako keď sme boli mladí a Doba papierová. Keď dnes nastane Hodina nočného pokoja, pustite si tento album aj vy. Má čo povedať v každej dobe a každej hodine, najmä keď dochádzajú slová. Odpočívaj v pokoji, Dano. Niečo pekné Ti tu dole pripravíme," odkázal mu do neba. Cagala aktuálne pripravuje Rozlúčku Trnavčanov s Danom Heribanom, nakoľko z mesta pochádzal a mal tam veľa kamarátov, spolužiakov a fanúšikov.