25. mar. 2023 o 10:00
žani, TASR, Koktejl

Speváčka Ewa Farna sa zrútila vo vysielaní: Plač kvôli potratu!

placeholder
Farna sa k téme vyjadrila v programe Interview ČT24.
Zdroj: Reprofoto/ČT

Téma potratov je náročná azda pre každú ženu.

Celebrity
25. mar. 2023 o 10:00
Speváčka Ewa Farna sa zrútila vo vysielaní: Plač kvôli potratu!

Téma potratov je náročná azda pre každú ženu.

Výnimkou nie je ani speváčka Ewa Farna, ktorá je dvojnásobná mamina a tiež veľká bojovníčka za ľudské práve. Situácia, v ktorej sa nachádzajú ženy v Poľsku, jej preto nie je ľahostajná. Tradičná katolícka krajina má jeden z najprísnejších zákonov o umelom prerušení tehotenstva. Ústavný súd v októbri 2020 označil za protiústavné interrupcie vykonávané z dôvodu nezvratných vývojových chýb plodu, ktoré zahŕňajú rozsiahle spektrum poškodení od Downovho syndrómu po smrteľné choroby.

Aktuálne tak poľská legislatíva umožňuje vykonávanie interrupcií už len v prípadoch, ak tehotenstvo ohrozuje život, zdravie či duševný stav matky, alebo keď je tehotenstvo výsledkom zločinu ako znásilnenie či incest. V praxi si Poľky, ktoré chcú ukončiť tehotenstvo, objednávajú tabletky na potrat alebo cestujú do Nemecka, Českej republiky a ďalších krajín, kde je tento zákrok povolený.

Speváčka by síce na potrat osobne nešla, ale neznamená to, že by ho niekomu zakazovala. V programe Interview ČT24 rozpovedala tragický príbeh poľskej mamičky, pri ktorom neudržala slzy.

"Bol v Poľsku prípad mamky, ktorá bola v piatom mesiaci tehotenstva, mala doma už dcéru. Dostali informáciu, že plod sa nevyvíja, že to neprežije a že nie je cesta. Musela ísť na potrat. Ale ten sa nevykonal, pretože to dieťa oficiálne nezomrelo, len sa prestalo vyvíjať. Tak sa čakalo, kým zomrie, lenže zomrela tá pani - na sepsu. Nechala po sebe úplne zbytočne doma v 33 rokoch rodinu a druhé malé bábätko. A takýchto prípadov je viac... Nemôžem o tom ani hovoriť..." premohli Ewu emócie.

Situácia u našich susedov ju štve a pustila sa preto do poľských zákonodarcov. "V tej krajine sa nemôžete cítiť bezpečne, pretože vás nezachráni. Čakajú, až to bábätko, ktoré bohužiaľ aj tak nezachránia, zabije aj vás. To je predsa choré," penila umelkyňa s poľskými koreňmi.

Počas druhého tehotenstva bola pracovne vo Varšave a vždy so sebou brala brata. "Keby sa čokoľvek stalo, nedaj bože, nech ma naložia do auta a fičia do Čiech, aby som sa nedostala do poľskej nemocnice, kde by sa ma týkali tieto iné pravidlá," dodala bez okolkov.