14. nov. 2025 o 04:00
Famous.cz, Koktejl

Skutočne zlepšuje aperitív pred jedlom jeho chuť? Výskum odhaľuje šokujúce fakty!

placeholder
Malá dávka alkoholu pred jedlom patrí k zvykom po celom svete. (Ilustračné foto)
Zdroj: iStock

Experiment odhalil tajomstvo aperitívu.

Zaujímavosti
14. nov. 2025 o 04:00
Skutočne zlepšuje aperitív pred jedlom jeho chuť? Výskum odhaľuje šokujúce fakty!

Experiment odhalil tajomstvo aperitívu.

Vedci z oxfordskej štúdie sa rozhodli preskúmať stáročia starú tradíciu podávania ľahkého alkoholického nápoja pred jedlom. Aperitív sa totiž v mnohých krajinách sveta podáva s tým, že má podporiť chuť do jedla. A zdá sa, že to naozaj funguje. Z experimentálneho výskumu oxfordských vedcov vyplýva, že ľuďom po vypití aperitívu podané jedlo viac chutí.

Ľudia, ktorým v reštaurácii podali malú dávku alkoholu pred prvým chodom, hodnotili podávanú polievku ako chutnejšiu a sviežejšiu než tí, ktorí aperitív nedostali. „Alkohol môže prečistiť patro v ústach, vďaka čomu ľudia vnímajú chute intenzívnejšie. Ďalším vysvetlením je, že alkohol pred jedlom pomáha navodiť pocit uvoľnenia, takže sa človek viac sústredí na jedlo,“ uviedol hlavný autor výskumu profesor Charles Spence z Oxfordskej univerzity.

Do experimentu bolo zapojených 257 ľudí, ktorí jedli v reštaurácii, a spýtali sa ich, či by boli ochotní hodnotiť svoje jedlo pre vedecký experiment. Polovica dostala aperitív, polovica nie. Tí, ktorí aperitív nedostali, hodnotili polievku priemerne 68 bodmi zo 100.

Ľudia, ktorí pred jedlom vypili panáka slivovice, jej dali v priemere 76 bodov. Alkohol ovplyvňuje aj vnímanie čerstvosti jedla. Osoby, ktoré dostali aperitív, hodnotili čerstvosť priemerne 79 bodmi zo 100, zatiaľ čo bez aperitívu jej dali priemerne 73 bodov.