Lekár Sermed Mezher na sociálnych sieťach varuje, že tri obľúbené potraviny a nápoje, ktoré mnohí z nás denne konzumujú, predstavujú alarmujúce riziko vzniku rakoviny, píše Daily Mail.
Za zmienku stojí nebezpečenstvo konzumácie zuhoľnatených alebo spálených potravín. Obsahujú toxické zlúčeniny, ktoré môžu zvýšiť pravdepodobnosť vzniku rakoviny prostaty, hrubého čreva a ultra smrteľnej rakoviny pankreasu. "Najmä spálené mäso obsahuje heterocyklické amíny alebo polycyklické aromatické uhľovodíky. V niektorých štúdiách sa preukázalo, že spôsobujú poškodenie DNA, ktoré zvyšuje riziko vzniku rakoviny,“ uviedol doktor.
V štúdiách sa zistilo, že vysoké množstvo týchto chemikálií sa tvorí, keď sa mäso pripravuje na otvorenom ohni, napríklad pri grilovaní. Odborníci už dlho varujú pred súvislosťou medzi rakovinou a spálenými sacharidovými potravinami, ako sú zemiaky a chlieb. Dôvodom je prítomnosť toxickej molekuly akrylamidu, ktorá sa tvorí, keď sa niektoré cukry a bielkoviny v potravinách pri zahrievaní spoja.
Analýzy zistili malé súvislosti medzi vystavením tomuto toxínu a niektorými druhmi zákerného ochorenia vrátane rakoviny obličiek, sliznice maternice a vaječníkov. Niektorí odborníci však tvrdia, že množstvo spálených toastov alebo zemiakov, ktoré by ste museli skonzumovať, aby sa zvýšilo riziko vzniku rakoviny, je extrémne a pre väčšinu ľudí počas života nepravdepodobné.
Doktor Mezher tiež vyzval tých, ktorí chcú znížiť riziko vzniku rakoviny, aby sa vyhýbali ďalším dvom obľúbeným pochúťkam. „Ďalšou potravinou je spracované mäso- klobása, slanina, šunka a saláma,“ menoval a dodal, že Svetová zdravotnícka organizácia klasifikuje tieto potraviny ako „karcinogén prvej skupiny“. Vysvetlil, že riziko vyplýva zo zlúčenín nazývaných dusitany a dusičnany v spracovanom mäse, o ktorých je známe, že vyvolávajú telesné reakcie, ktoré môžu spôsobiť vznik nádorov v črevách.
V tráviacom systéme môžu dusičnany podliehať reakcii, pri ktorej sa menia na látku nazývanú N-nitrózo chemikálie (NOC). Tie môžu poškodiť bunky, ktoré vystielajú črevo, čo môže viesť k vzniku rakoviny, vysvetľuje Cancer Research UK. V štúdii z roku 2019 sa zistilo, že konzumácia len jedného kúska slaniny denne môže zvýšiť riziko rakoviny čriev o pätinu.
Doktor Mezher vystríha aj pred alkoholom. „Spája sa so 7 typmi rakoviny, pretože alkohol sa rozkladá na toxický vedľajší produkt acetaldehyd, ktorý môže spôsobiť poškodenie DNA a brániť obnove buniek,“ varoval. "Vieme tiež, že alkohol môže ovplyvniť hladinu hormónov a zhoršiť vstrebávanie živín. Dokonca aj malé množstvo alkoholu zvyšuje riziko rakoviny prsníka a pažeráka, preto ho treba konzumovať opatrne," dodal. Mezher zdôraznil, že pitie alkoholu je spojené aj s ochoreniami pečene a srdcovými problémami. „