Zahraničie
photo Foto
video Video
27. mar. 2023 o 17:00
aza, Koktejl

Dievčina chodí stále s vystretým prostredníkom, má na to desivý dôvod: Doživotné následky!

placeholder
Následky operácie si 26-ročná Lauren odnesie do konca života.
Zdroj: TikTok/laurenwaggs

Dievčina si prešla peklom.

Zahraničie
27. mar. 2023 o 17:00
Dievčina chodí stále s vystretým prostredníkom, má na to desivý dôvod: Doživotné následky!

Dievčina si prešla peklom.

Zotavovanie z choroby nejaký čas trvá a niekedy si človek následky ponesie až do konca života. O tom sa rozhodla otvorene porozprávať aj Lauren, ktorej v 23 rokoch diagnostikovali rakovinu. Príznaky dievčiny však predtým dlhé mesiace lekári ignorovali, píše denník Daily Mail.

Lauren Wagner, ktorá má momentálne 26 rokov tvrdí, že za doktorom išla okamžite, ako začala mať silné bolesti chrbtice. Lekári jej však vyčítali nesprávne sedenie za pracovným stolom a obviňovali ju zo zlého držania tela, ktoré spôsobilo náhle bolesti chrbta. „Rada by som verila, že moje bolesti chrbta boli spôsobené len tým, že moje pracovné miesto nebolo ergonomicky vhodné, ale v skutočnosti to bol pre mňa jeden z najhorších scenárov,” prezradila mladá Kanaďanka.

Jej bolesti chrbta sa začali v marci 2020, teda v čase, keď začala pracovať z domu. V júni to už bolo veľmi vážne. „Za ten čas som navštívila troch lekárov a všetci ma odmietli,” povedala. Až keď navštívila chiropraktika, ktorý odhalil, že jej príznaky sú horšie ako u ľudí, ktorí mali ťažké autonehody, uvedomila si, že sa deje niečo oveľa horšie. Obrátila sa na svojho lekára a požiadala o vyšetrenie magnetickou rezonanciou.

O niekoľko hodín jej lekár volal, aby jej oznámil, že magnetická rezonancia odhalila veľký nádor na chrbtici. „Vtedy mi zovrelo srdce,” povedala a priznala, že ju táto správa zaskočila. „Najdesivejšie bolo, že som bola len niekoľko týždňov od trvalého ochrnutia,” povedala. Nasledujúcich niekoľko rokov bude v jej živote tých najtraumatickejších. „Som rada, že to našli, vtedy keď to našli, ale bola by som radšej, keby sa na to prišlo skôr,” priznala mladá Kanaďanka.

Zaznamenaný bol len jeden milión prípadov takéhoto nádoru. „Vzhľadom na to, aký bol vzácny, boli v Kanade len dvaja chirurgovia, ktorí by ho operovali. Povedali mi, že to bude veľmi intenzívna operácia. Trvala 23 hodín, ale podarilo sa im nádor odstrániť. O následkoch som sa však dozvedela až potom,” povedala Lauren. Na to, aby jej odstránili celý nádor, musela podstúpiť napokon až šesť operácii chrbtice v celkovej dĺžke viac ako 60 hodín a hovorí, že spolu s inými komplikáciami jej to spôsobilo trvalé postihnutie ruky.

„Nikto nevedel, ktoré všetky nervy nádor zasiahol, a ja som ich mala veľmi poškodené. Netušila som, že stratím schopnosť hovoriť, prehĺtať a používať ruky, a nevedela som, či to ešte niekedy budem môcť robiť,” povedala Lauren, ktorá po prebudení nemohla dlho hovoriť, prehĺtať a hýbať rukami. Trvalo niekoľko mesiacov, kým opäť začala hovoriť.

Lauren si zo začiatku myslela, že odstránenie rakoviny bude hračka. Svojej mame dokonca povedala, aby sa pred prvou operáciou nestresovala. „To, čo som si myslela, že budú 3 týždne v nemocnici, sa ukázalo ako 8 mesiacov. Myslela som si, že to bude jedna zložitá operácia, ale nakoniec to bolo šesť. Operácie mi zanechali poškodenie nervov a slabosť v rukách, čo mi znemožňuje niektoré úlohy,” povedala Kanaďanka.

„Pôvodne mi bolo povedané, že do jedného roka sa zotavím, ale nestalo sa tak. Ak som sa niečo naučila, tak to, že zotavenie nie je lineárne a nedá sa naň určiť časový harmonogram,” pokračovala Lauren, ktorú neskôr premiestnili na oddelenie rehabilitácie chrbtice a pracovala s terapeutmi, aby získala späť trochu sily. „Operácia zasiahla moje pľúca, takže mi museli izolovať jednu pľúcnu oblasť, aby sa dostali k nádoru. Preto som mala problémy s dýchaním. Nemohla som však prehĺtať, čo bolo najťažšie. Nemohla som jesť ani piť a bola som hrozne hladná a smädná,” hovorí o svojom ťažkom zotavovaní 26-ročná žena.

„Moje ruky sú však stále poškodené a vyzerajú, akoby som neustále nadávala ľuďom,” vysvetlila Lauren. Narážala tým na jej prostredník, ktorý je v dôsledku operácii takmer stále vystretý. „Snažím sa v to brať s humorom a pozitívne. Prešla som si peklom a prežila som,” povedala Lauren. Teraz je veľmi vďačná, že dostala druhú šancu na život. Chce ľuďom pripomenúť, že sú svojím najlepším advokátom a musia tlačiť na odpovede, keď vedia, že niečo nie je v poriadku.